446 dana nakon potresa

Bageri krenuli u akciju, počelo rušenje kuća s crvenom naljepnicom u Zagrebu, Vanđelić: Usko grlo je u pisanju odluka

10.06.2021 u 09:59

Bionic
Reading

U Zagrebu kreću prva rušenja kuća s crvenom naljepnicom, oštećenih tijekom prošlogodišnjeg potresa. Uklanjanje i građenje provodi Fond za obnovu na temelju odluke Ministarstva graditeljstva

Prva kuća koja se ruši u vlasništvu je obitelji Sunek iz Granešinskih Novaka, a s rušenjem se započelo prije 9 sati.

'Osjećam se uzbuđeno, sretna sam što se to događa i da je to konačno krenulo. Emocije su ovdje, ovdje sam rođena, u ovoj kući. I žalosna sam, ali i opet sretna. U novoj kući živjet će moja kći i dvije unuke', rekla je za N1 gospođa Nadica koja je, kako je rekla, bila uporna s potrebnim papirima. Rekla je i da još ne znaju kad će dobiti novi dom.

Za sada su tri kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi.

  • +11
Zagreb: Rušenje prve kuće koja je stradala u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Teren je obišao i šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić te komentirao rušenje prve kuće u Zagrebu 446 dana nakon potresa.

'Ova kuća u Fabijanićevoj 14 zapravo je simbol početka obnove Zagreba. Danas počinje prva, sutra druga, idući tjedan treća. Iz Ministarstva su nam najavili 18 odluka o uklanjanju, a ja vjerujem da će se proces ubrzati', rekao je Vanđelić, javlja N1.

Vanđelić je dodao kako je od 18 odluka tri za uklanjanje, a 15 za isplatu novčane naknade. Istaknuo je da dobivaju po dvije odluke tjedno, što smatra 'dosta usporenim'.

'Svi se trebamo potruditi da se to maksimalno pojednostavi - 11 tisuća zahtjeva je u Ministarstvu, to se treba pod hitno obraditi', poručio je Vanđelić.

Napomenuo je da svakako treba više ljudi i jako informatičko rješenje koje će ljudima omogućiti da se cijeli posao brže radi.

'Upravni postupak dosta je kompleksan, a mislim da to može riješiti digitalizacija', rekao je Vanđelić.

Na novinarski upit kada će se početi graditi kuće koje su dobile odluku o uklanjanju odgovorio je, ako dobije odluku, unutar godinu dana kuća će sigurno biti izgrađena.

Trošak uklanjanja prve kuće iznosi oko 20 tisuća kuna.

'U Fondu smo se bojali da ćemo biti usko grlo, imamo tek 30-ak posto zaposlenih od onoga što nam treba, ali sada izgleda da je usko grlo u pisanju odluka', rekao je Vanđelić.