SEIZMIČKA AKTIVNOST

Kuk: U Dalmaciji možemo imati potrese od 7 prema Richteru, pa i više

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 09.06.2021 15:17
  • Objavljeno 09.06.2021 u 10:46
Krešimir Kuk

Krešimir Kuk

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Seizmolog Krešimir Kuk komentirao je u emisiji Novi dan televizije N1 jučerašnji potres kod Šibenika, jačine 4,7 po Richteru. 'Zasad se radi o izdvojenom području. Magnituda 4,7 spada u jake potrese, jako se manifestirao. Materijalne štete nije bilo, osim pada žbuke, a naknadnih potresa nema, izuzev dva slabija. Nije se aktivirala serija potresa i ne možemo reći da imamo novo epicentralno područje. Naknadna dva potresa ne predstavljaju nikakvu jaču aktivnost tog područja', rekao je Kuk

Naknadni potresi bili su slabiji – prvi manje od 2 po Richteru, a drugi magnitude 1,4. 'Osim toga, udaljeniji su. Često se događa da imamo izolirane potrese, a nakon toga se ništa ne dogodi. Međutim, treba pričekati i vidjeti', dodaje seizmolog za N1.

Na području Banije još uvijek se bilježi seizmička aktivnost, kaže Kuk: 'Unazad desetak dana imamo opet nešto više potresa. Građani su tamo već navikli na takve potrese. Trebat će pričekati još neko vrijeme da se to smiri.'

'Generalno se može reći da je na ovim prostorima malo pojačana seizmička aktivnost, ne samo u Hrvatskoj. Bilo je i prije razdoblja kada se primjećuje da se na nekom širem prostoru događa više potresa nego što je to uobičajeno', govori.

Kuk kaže da na kontinentalnom području zemlje najjači potres koji se može dogoditi je jačine 6,4.

'Za Dalmaciju izračuni pokazuju, a i povijest nas uči da u južnoj Dalmaciji i priobalju možemo imati potrese i 7 prema Richteru, pa i više', dodao je.

  • +5
  • +2

Nakon potresa urušen dio stropa u školi u Vrpolju

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Nedavna serija jačih potresa na Jadranu dogodila su se u moru, u nenaseljenom području pa su efekti puno slabiji jer se energija potroši, istaknuo je Kuk. 'Jači potresi osjetili su se samo na najbližim otocima. Takvi potresi tamo su normalni, događali su se i prije', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!