obnova od potresa

Stanovnici kontejnerskog naselja u Petrinji Bačića dočekali s neugodnim pitanjima

13.03.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Za posjeta petrinjskom području u ponedjeljak potpredsjednik Vlade Branko Bačić je rekao da obnova na tom području sve više napreduje te kako vjeruje da će novac Fonda solidarnosti biti iskorišten do kraja lipnja pa nema opravdanja da stradali u potresu i treću zimu dočekaju u kontejnerima

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Bačić i njegovi suradnici razgovarali su s korisnicima kontejnerskog naselja u Petrinji, a obišli su i nekoliko gradilišta. Iako je bilo najavljeno da će posjetiti korisnike samo dvaju kontejnera, već pri dolasku u kontejnersko naselje goste je okružio veći broj stanovnika koji su gostima postavljali mnoga, često i neugodna pitanja. Neki od korisnika protive se preseljenju u primjereniji privremeni smještaj sve dok njihove kuće i stanovi ne budu obnovljeni. Zanimalo ih je namještanje budućih stanova, modeli zbrinjavanja i druga pitanja.

"Zbrinjavanje naših građana stradalih u potresu riješili smo kroz 11 modela stambenog zbrinjavanja. Sada je pred nama obnova višestambenih zgrada u središtu Petrinje te drugih objekata prema prioritetima koje ćemo definirati s gradonačelnicom i županom. Radovi obnove na objektima koji se financiraju iz europskog Fonda solidarnosti na petrinjskom području i cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji dobro napreduju i rokovi obnove su pri kraju", rekao je ministar Bačić. Nakon razgovora s korisnicima kontejnera zaključio je da je većina zadovoljna s predloženim rješenjima stambenog zbrinjavanja te je istaknuo kako vjeruje da će i ostali prihvatiti program ministarstva, koje nudi više prihvatljivih i kvalitetnijih modela smještaja.

  • +21
Ministar Bačić obišao Petrinju i Glinu Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko

Ponovio je da nema nikakvih opravdanih razloga zbog kojih bi korisnici treću zimu ostali u kontejnerima. Nakon kontejnerskog naselja, gosti su posjetili gradilište Područne škole Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Gore u Nebojanu, koja je teško oštećena u potresu. Cjelovita obnova, koju provodi Sisačko-moslavačka županija, stoji oko 850.000 eura. Kako je rekao župan Celjak, nakon što su izgrađeni armirano-betonski temelji, u tijeku je unutarnje uređenje škole. Radovi vrijedni 850.000 eura trebali bi završiti do svibnja ove godine, tako da će učenici u obnovljenoj zgradi nastavu pohađati od iduće školske godine.

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko

Ministar Bačić, državni tajnik Domagoj Orlić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, župan Ivan Celjak i njihovi suradnici posjet Banovini počeli su radnim sastankom sa saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes, na kojem je najviše riječi bilo o obnovi zamjenskih obiteljskih kuća, samoobnovi, izgradnji stambenih zgrada te obnovi objekata javne namjene. Nakon Petrinje, gosti su se uputili u Glinu, gdje je simbolično obilježen početak izgradnje triju novih stambenih zgrada s ukupno 57 stanova. Kako je rekao ministar Bačić, na taj će se način znatno povećati potresom devastirani stambeni fond na području Gline.