'drugarska' kritika

Bačić: Poštujem Stierovu odluku, ali smatram da je bila nepotrebna

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 13.06.2017 11:52
  • Objavljeno 13.06.2017 u 11:52
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u utorak je izjavio kako poštuje odluku Davora Ive Stiera da podnese ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, no drži da je ona bila nepotrebna, dok Stierove riječi da će se kao politički tajnik HDZ-a snažnije angažirati na terenu ne iščitava kao najavu njegove kandidature za predsjednika HDZ-a, niti smatra da će napustiti stranku

'Poštujem odluku gospodina Stiera, po meni je bila nepotrebna u ovom trenutku, ali njegovo je pravo da ocijeni kako i na koji način može najbolje politički djelovati', rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Ne smatra da će Stierova ostavka utjecati na odnose i jedinstvo u HDZ-u. 'HDZ je snažan i jak, jedinstven, tako da ostavka na mjesto potpredsjednika Vlade ni na kakav način neće utjecati na jedinstvo unutar HDZ-a. Dapače', kazao je Bačić i istaknuo da 'HDZ od ranih devedesetih nije bio ovako jak'.

Navodi pritom da je stranka na čelu vladajuće većine u parlamentu, ima 19 od 21 ministra, uključujući i premijera, da upravlja sa 62 grada, 204 općine te ima 13 župana.

Veseli se, dodaje, suradnji sa Stierom u Klubu HDZ-a u Saboru i u tom kontekstu doživljava njegovu ostavku.

Upitan postoji li mogućnost da Stier ode iz Kluba HDZ-a, poput Zlatka Hasanbegovića, Bačić odgovara da Stier, kao politički tajnik HDZ-a, u jučerašnjoj izjavi o ostavci 'nije dao ni naslutiti da će na bilo koji način napustiti HDZ'.

'Dapače, rekao je da osobno daje podršku predsjedniku Vlade i HDZ-a. I uvjeren sam da će zajedno sa mnom i ostalim zastupnicima HDZ-a u idućem razdoblju podržavati rad predsjednika Vlade i Vlade u cjelini', ističe Bačić.

U stranci se, kaže, nije razgovaralo o tome treba li Stier napustiti mjesto političkog tajnika HDZ-a, a na pitanje koji je njegov stav o tome, Bačić navodi: 'O tome ću raspravljati kad za to dođe vrijeme. U ovom trenutku, kažem, Stier se vraća u Sabor, bit će saborski zastupnik i kao predsjednik Kluba mogu govoriti o njegovom angažmanu u Klubu'.

Na primjedbu novinara kako su mnogi Stierovu najavu da će kao politički tajnik više djelovati na terenu iščitali kao unutarstranačku borbu, pa i Stierovu ambiciju da preuzme stranku, Bačić kaže da on to nije tako iščitao. 'Ne, nisam iz njegove izjave iščitao da se kani kandidirati za predsjednika HDZ-a, već da želi pridonijeti novom snažnijem demokršćanskom ozračju u stranci', poručio je.

Na dodatni upit znači li to da HDZ-u fali demokršćanstva, Bačić odgovara kako to treba pitati Stiera, a da on osobno smatra kako svojim političkim djelovanjem, radom, životom svjedoči kršćanska načela, 'i zbog toga sam dijelom HDZ-a'. 'Mislim da Stier ima pravo na svoje mišljenje, stav i drago mi je da će zajedno sa mnom surađivati ovdje u Saboru', ističe predsjednik HDZ-ova kluba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!