što će reći plenković?

HDZ vrti kombinacije na jugu: Tko će na listu i upada li 'crvena krpa' za Milanovića?

21.03.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Iz splitsko-dalmatinskog HDZ-a na adresu središnjice u Zagrebu upućen je popis s tridesetak imena potencijalnih kandidata na predstojećim izborima, od čega je osam osoba kandidirao sam splitski gradski ogranak, potvrđeno je tportalu

Ipak, radi se zapravo samo o formalnosti jer se izborne liste mogu, ali i ne moraju formirati na osnovi ovih popisa. Njihov konačni izgled idućeg tjedna predložit će predsjednik stranke Andrej Plenković, a usvojit će ih Nacionalno vijeće HDZ-a.

Ta stranka je u srijedu poslijepodne imala sastanak predsjedništva, na kojemu se, kako tvrdi sugovornik tportala, o konkretnim imenima uopće nije raspravljalo. 'Svi čekaju što će odlučiti Plenković', jednostavno opisuje situaciju.

Od Bačića do Krstičevića

U Dalmaciji - preciznije njenoj južnijoj, splitsko-dubrovačkoj izbornoj jedinici - zasad su poznata imena tek prvog i zadnjeg kandidata na HDZ-ovoj listi: na čelu će biti potpredsjednik Vlade Branko Bačić, a na začelju, isključivo kao moralna podrška i mamac za birače, umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević. On se, kako je poznato, u politiku nema namjeru vratiti.

Između Bačića i Krstičevića postoji mjesto za dvanaest kandidata, od kojih se nekoliko smatra sigurnima: splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban (čiji se rodni Solin uopće ne nalazi u ovoj, nego u sjevernijoj izbornoj jedinici), potom gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, šef splitskog HDZ-a Tomislav Šuta i bivši gradonačelnik ovog grada Andro Krstulović Opara te trenutna ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za preostala mjesta traje borba dijela članova stranke protiv Ante Sanadera, političkog tajnika koji je u prethodnim izbornim ciklusima imao presudan utjecaj na formiranje lista.

'On zasad šuti, a onda će po običaju u posljednji trenutak 'uklizati' Plenkoviću i pokušati progurati svoje ljude, kao i zadnji put', upozorava za tportal jedan viđeniji HDZ-ovac.

Na prethodnim izborima, podsjetimo, na stranačkim listama u dvjema dalmatinskim jedinicama - zahvaljujući Sanaderovu utjecaju - našli su se bizarni bivši načelnik Općine Seget Vinko Zulim, potom bračka HDZ-ovka Danica Baričević, nesuđeni ministar obrane Ante Bačić zvani Baćo te samozatajni Ante Mihanović, kojega Sanader navodno vidi kao svog nasljednika na čelu splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

Indiskrecije govore da će se za Baričević naći mjesto na listi premda se teško izblamirala svojim izjavama o 'malim i škurim' stranim radnicima, a u vrhu stranke ne gledaju blagonaklono na njezine neobične javne istupe. No Bačić bi u novoj konstelaciji mogao izvisiti.

'On je crvena krpa za Zorana Milanovića i možete samo zamisliti kako bi izgledala kampanja kada bi se njegovo ime našlo na listi', objašnjava tportalov sugovornik iz HDZ-a.

Bačić je, podsjetimo, prije nekoliko godina bio prvi dužnosnik koji je, odlukom ministra obrane Marija Banožića i na preporuku Gordana Jandrokovića, upisao Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić'. To je izazvalo bijes predsjednika države te je tvrdio da se radi o kaznenom djelu, a čak mu je planirao zabraniti ulazak u prostore Hrvatske vojske i najavljivao da će 'letjeti na glavu iz škole'.

S druge strane, za Sanaderova pulena Antu Mihanovića - inače ravnatelja tvrtke Županijske ljekarne - navodno se čak planira kandidatura na listi za europske izbore, premda je teško da će se za to izboriti pored Dubravke Šuice, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a možda čak i spomenutog Andre Krstulovića Opare.

Jedno mjesto za Hrvatsku demokršćansku stranku

Kao potencijalni kandidati na listi za parlamentarne izbore spominju se još državni tajnik za turizam Tonći Glavina, dožupan Ante Šošić, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, šef makarskog HDZ-a Jure Brkan i potpredsjednica splitskog HDZ-a Zrinka Mužinić Bikić. Jedno mjesto vjerojatno će se ostaviti za formalnog koalicijskog partnera, Hrvatsku demokršćansku stranku, premda se ne očekuje da će njen kandidat biti dugogodišnji saborski zastupnik, psihijatar Goran Dodig.