poruka iz hdz-a

Bačić o HNB-u: Nikoga ne želimo štititi, ali ni opteretiti bez informacija

12.01.2022 u 19:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić u srijedu je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao medijsko otkriće o trgovanju zaposlenika HNB-a vrijednosnim papirima banaka, rekavši kako je potrebno sačekati izvješća nadležnih institucija da bi mogli donijeti konačnu ocjenu

'Predsjedništvo HDZ-a kao najviše tijelo stranke čulo je i raspravilo navode i činjenice, odnosno informacije koje su jučer i prekjučer izišle u hrvatskim medijima, i naš je stav da je potrebno prije svega sačekati izvješća za to nadležnih institucija kako bismo mogli donijeti konačnu ocjenu o tome što je u medijima istaknuto kao eventualno nezakonito postupanje pojedinih dužnosnika, odnosno zaposlenika HNB-a', rekao je Bačić o otkriću Index.hr-a, javlja HRT.

Dodao je kako su od predsjednice saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdane Perić čuli da je zatražila očitovanje od HNB-a o tim informacijama.

'Mi u HDZ-u nemamo razloga niti potrebe da bi bilo koje eventualno nezakonito postupanje bilo koga u bilo kojem državnom tijelu štitili', rekao je Bačić, dodavši da su zainteresirani za provođenje rasprave kako bi se doznale sve okolnosti.

'Nikoga ne želimo štititi, ali isto tako još manje bilo koga na bilo kakav način opteretiti nekakvim postupanjima za koja nemamo informaciju i koja bi samo mogla načiniti štetu i stranci, kada bi prije nego što ima saznanja istupila u javnosti, i dužnosniku na kojega bi se takva ocjena odnosils', rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na odlazak saborskog zastupnika Milorada Pupovca na obilježavanje Dana Republike Srpske, rekavši kako je jasan stav ustavnog suda BiH o nelegitimnosti i neustavnosti obilježavanja tog dana te da očekuju od svih da poštuju odluke tog tijela. Napomenuo je i kako Pupovac tamo nije bio kao predstavnik vladajuće većine, već predsjednik SNV-a.

'U više navrata gospodin Pupovac je i u Hrvatskom saboru iznio sintagmu koja se meni itekako dopada, a to je da prije svega trebamo poštivati ustavni patriotizam, i u Republici Hrvatskoj, pa sam uvjeren da gospodin Pupovac kao racionalni političar poštiva ustav i Daytonski sporazum u BiH, i u tom kontekstu mislim da se i Srpsko narodno vijeće danas očitovalo', zaključio je Bačić.