OGLASIO SE I O ŠEKSU

Bačić: Nismo donijeli odluku nego smo konstatirali da povjerenstvo više ne radi

28.11.2017 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon što je Odbor za Ustav zaključio da je istražno povjerenstvo prstalo s radom 20. studenog, komentar je dao predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić

Iako je HDZ ranije tvrdio da ne treba donijeti nikakvu odluku o prestanku rada istražnog povjerenstva, Odbor za Ustav većinom glasova jutros je ipak donio zaključak da je istražno povjerenstvo za Agrokor prestalo s radom 20. studenog.

'Kolega Miljenić griješi, ovaj je zaključak donijet na prijedlog SDP-a da Odbor izmijeni odluku o osnivanju povjerenstva. Mi smo na Odboru samo konstatirali ono što smo dosad govorili da ne treba nikakva odluka jer je povjerenstvo prestalo s radom odmah nakon što je rješenje DORH-a o istrazi postalo pravomoćno. Dakle, mi nismo na Odboru donijeli odluku na osnovu koje je prestao rad povjerenstva. Zaključak smo donijeli kako bismo nekako okončali raspravu koju je zatražila trećina članova Odbora, nismo tu raspravu htjeli ostaviti otvorenom i da samo odbijemo prijedlog zaključka SDP-a', poručio je u izjavi novinarima u Saboru predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić.

Ponovio je da povjerenstvo nije ukinuto i da će ukoliko ne dođe do podizanja optužnice protiv Todorića i drugih ono nastaviti s radom. 'Sve dok traje sudbeni postupak povjerenstvo neće raditi. Novo povjerenstvo o Agrokoru ne može se osnovati, takav je Zakon, to je svima jasno', rekao je Bačić.

Dodao je da Sabor ne mora potvrditi ovaj zaključak odbora, iako to tako smatra Bernardić. 'Netko ga u SDP-u namjerno loše brifira, pa ispada smiješan kao danas. Sabor ne treba donijeti nikakav dokument zato što je povjerenstvo prestalo raditi po sili zakona. Sabor neće o tome glasovati, Bernardić ima krive informacije. Nismo to stavili u dopunu dnevnog reda', rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na Vupik, kojeg je oporba jutros apostrofirala u stankama. 'Pozivam svakoga tko ima bilo kakav dokument koji tereti nekoga u Vladi u vezi prodaje Vupika da podnese kaznenu prijavu, kako bi se o tome očitovalo hrvatsko pravosuđe. U Saboru je sa 77 glasova utvrđeno da Vlada ne snosi nikakvu političku odgovornost, dapače da radi u okviru zakona i Ustava', rekao je Bačić.

  • +12
Sva lica Vladimira Šeksa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Osvrnuo se i na slučaj Vladimira Šeksa, s kojim je, podsjetimo, Bačić u kumskim vezama. Na pitanje treba li Šeks ostati na čelu Savjetodavnog vijeća HDZ-a, Bačić je rekao: 'Poznajem ga od 1990. i od tada su se u više u medijima pojavile optužbe da je on bio suradnik UDB-e. Ali, ja znam da je Šeks sa 27 godina, kao zamjenik okružnog tužitelja u Osijeku protiv tadašnjih šefova republičke i savezne UDB-e zbog toga što su omogućili otvaranje pisama naših iseljenika. U to je vrijeme ovo bila, najblaže rečeno, hrabrost, da ne kažem nešto drugo. Od tada, pa sve do svibnja 1990. UDBA se bavila Šeksom, čak u toj mjeri da je kao politički protivnik tadašnjeg sustava završio u zatvoru, a nakon toga mu je zabranjeno bavljenje odvjetništvom. Postao je državni neprijatelj broj 1, jedan od najpoznatijih političkih disidenata u to vrijeme. Ovo što Šeks tvrdi da nije bio doušnik nego žrtva logično je s obzirom na način na koji je tada živio'.

Upitan jesu li onda dokumenti o Šeksu falsificirani, Bačić je rekao: 'on je sam rekao da nisu i da je u tom predmetu spašavao sebe, jer je procijenio, tako kaže, da je njegov razgovor bio prisluškivan od strane UDB-e i da se na taj način spašavao od teškog zatvora. '