novo normalno

Bačić najavio: Raspravit ćemo o tome da zastupnik koji je u izolaciji može glasati od kuće

22.07.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić bio je gost televizije N1 iz Sabora prije konstituirajuće sjednice.

Bačić je kazao kako su svi zastupnici vladajuće većine, njih 76 zdravi i kako će pristupiti danas konstituirajućoj sjednici te kako očekuje da će danas i sutra biti konstituirati Sabor i izabrati novu Vladu.

Govorio je i o tome razmišljaju li da omoguće glasovanje zastupnika iz samoizolacije.

"Mi smo krajem travnja promijenili poslovnik Sabora, na način da smo omogućili drugačiji rad i to samo u slučajevima kada je proglašena epidemija. Tim poslovnikom smo omogućili da u Sabornici bude tri puta manje zastupnika i da zastupnici mogu glasati u drugim prostorijama. Mi ćemo idućih dana na razini Odbora za Ustav, raspraviti o mogućnosti da pojedini zastupnik kojem je određena izolacija ili je pozitivan na koronavirus glasa od kuće", pojasnio je Bačić.

Tehički dio bi, kaže Bačić dogovorili s Tajništvom i stručnim službama u Saboru te kako će to još raspraviti, prenosi N1.

Vladajuća većina

Ističe kako od početka jasno komuniciraju da HDZ nikoga neće vući za rukav ili tražiti da podrži Vladu. 

"Tko želi podržati Vladu ili pojedine zakonske akte, mi ga pozivamo da to javno napravi. Nismo s nikim razgovarali oko podebljavanja vladajuće većine. Mi u ovom trenutku imamo 76 ruku, a ukoliko netko želi bit će vremena da pojedini zastupnik to napravi", kazao je Bačić

Program za mandatno razdoblje je napravljen, ističe Bačić i dodaje kako su ga prošli tjedan raspravili s koalicijskim partnerima. 

O sastanku koji premijer održava s predstavnicima manjina kaže kako je to samo jedna fina dorada izbornog programa prije nego što ga mandatar uputi u Hrvatski sabor. 

"Mi nismo potpisivale koalicijske sporazume s našim partnerima, već smo implementirali dijelove njihovih programa u naš program. Kadrovska su pitanja riješena, ostalo je još nešto programskih dogovaranja koja nisu krupna", ističe. 

Osvrnuo se i na raspodjelu dužnosti u Saboru. 

"Osim Stranke s imenom i prezimenom, sve ostale stranke su se pridružile raspodjeli dužnosti. U pravilu se raspodjela dužnosti u Hrvatskom saboru usvaja gotovo jednoglasno. Što se tiče predsjednika i potpredsjednika to bi trebala biti gotovo jednoglasna potpora. Mi očekujemo da oporbeni zastupnici u najvećoj mjeri podrže kandidate za predsjednika i potpredsjednika iz vladajuće većine", rekao je Bačić