PROGRAM POTPORE

Bačić dodijelio ugovore za više desetaka projekata Hrvata u BiH vrijednih milijun eura

26.01.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić dodijelio je u petak u Stocu Hrvatima u BiH potporu za 61 projekt vrijedan 1,03 milijuna eura i najavio da će se u ovoj godini pomoć iz toga resora udvostručiti

Na javnome natječaju za 2023. izabrani su projekti za koje su u Stocu potpisani ugovori, a sufinanciranje projekata se odnosi na više područja, od obrazovnih, znanstvenih, malih i srednjih gospodarstava do projekata vezanih za Katoličku Crkvu.

Potpredsjednik Bačić je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem u Stocu razgovarao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem i ministricom prometa i veza Federacije BiH Andrijanom Katić. Najavio je kako će Hrvatska u ovoj godini udvostručiti pomoć kroz programe potpore iz ovoga ministarstva za Hrvate u BiH.

"Ovaj program i svi programi hrvatske Vlade nastavak su i provedba ustavne brige Republike Hrvatske i skrbi o položaju hrvatskoga naroda u BiH", rekao je Bačić. Dodao je kako s Butkovićem dolazi u BiH u tjednu kada je premijer Andrej Plenković s nizozemskim kolegom Markom Rutteom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen snažno potaknuo europske integracije ove zemlje. Danas smo željeli pokazati drugu dimenziju, gospodarske podrške i potpore životu i razvoju naših sunarodnjaka ovdje u BiH, kazao je Bačić.

Po njegovim riječima, to je ministarstvo kroz razne projekte pomoći u više godina Hrvatima u BiH izdvojilo oko 54 milijuna eura.

Ministri su tijekom dana obišli gradilište prometnice koja općinu Ravno na jugu BiH povezuje sa Slanim u Hrvatskoj, za što je u hrvatskome proračunu izdvojeno 7,3 milijuna eura.

"To je jako važan projekt u prometnom povezivanju, ali i jačanju potencijala općine Ravno u gospodarskom i turističkom smislu. To je pokazatelj da nastavljamo uspješnu suradnju", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Dodao je da će se ove godine intenzivirati radovi na prometnom povezivanju između susjednih općina u Hrvatskoj i BiH, Aržana i Posušja.

Čelnik HNS-a BiH Dragan Čović zahvalio je na višegodišnjoj potpori Vladi Republike Hrvatske navodeći da je u tome razdoblju ukupno izdvojeno 300 milijuna eura pomoći za projekte bosanskohercegovačkih Hrvata.