demografija

'Baby boom' u Zaboku: U rodilištu ove godine već 20-tak poroda

08.01.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Protekle godine u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana bilo je 787 poroda, a samo u prvih tjedan dana 2024. godine bilo je njih 20-tak

Rezultat je to kontinuiranog i dugogodišnjeg rada i velikog zalaganja osoblja, rekao je za Hinu voditelj zabočkog Odjela ginekologije i porodništva Rajko Fureš.

„Tome su pridonijeli kontinuirana edukacija i pristup u komunikaciji s puno razumijevanja, gdje je na prvom mjestu pacijent, odnosno trudnica, rodilja i novorođenče jer mi smo svi tu radi naših sretnih trudnica, rodilja i djece”, kazao je Fureš. Bolnica godinama uvodi inovativne pristupe, kako bi pacijenticama boravak u rodilištu bio što ugodniji.

„Prije desetak godina smo prvi u Hrvatskoj uveli obezboljavanje poroda rajskim plinom, odnosno dušičnim oksidulom, kao vrlo kvalitetnom metodom za obezboljavanje poroda. Minimalno je invazivan, nema nikakvih štetnih posljedica po majku i dijete”, istaknuo je Fureš. Dodao je kako bolnica u posljednje vrijeme može pružiti i uslugu epiduralne analgezije i najavio da će bolnica i dalje slijediti najsuvremenije trendove i biti na usluzi trudnicama i rodiljama.

„Nadamo se da će se tako i dalje nastaviti u ovoj teškoj demografskoj situaciji, da će, prema tim prvim pokazateljima, ova 2024. godina biti još bolja i da će to biti nada za demografsku revitalizaciju, ne samo Hrvatskog zagorja, nego i cijele Hrvatske”, poručio je Fureš.