tvrdi demograf

Ukidanje mjere roditelja odgojitelja dovelo do naglog pada trećerođene djece?

31.12.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebačka vlast ukinula mjeru roditelja odgojitelja, u Zagrebu se bilježi nagli pad rođenja trećerođene i sve sljedeće živorođene djece, i to čak za petinu, podaci su koje je objavio i protumačio demograf Nenad Pokos iz Instituta 'Ivo Pilar', piše u nedjelju Jutarnji list

Prema njegovim nalazima, osim što je u Gradu Zagrebu lani rođeno 7,1 posto manje djece nego 2021., između te dvije godine uočljiv je i drastičan pad treće i sljedeće po redu rođenja živorođene djece od čak 14,3 posto, a pogleda li se razdoblje od 2019. do danas, to se penje na 19,4 posto.

'Objašnjenje razloga tako drastičnog smanjenja pogotovo treće po redu rođenja živorođene djece u Gradu Zagrebu zahtijeva podrobniju analizu, ali nesumnjivo je u tome veliku ulogu imala najava ukidanja mjere roditelj odgojitelj u ljeto 2021. tj. odmah nakon dolaska na vlast aktualnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića', kaže Pokos i dodaje da slične statističke pokazatelje očekuje za 2023. i 2024. godinu nakon što je mjera potpuno ukinuta.

Podsjetimo, gotovo 5800 korisnika, uglavnom majki, u Zagrebu je bilo u statusu roditelja odgojitelja ako su imali troje ili više djece. Za to im se iz gradskog proračuna isplaćivala ondašnja prosječna plaća (oko 5000 kuna), a na mjeru je dosad potrošeno ukupno 2,4 milijarde kuna.

Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec tu su mjeru bivšeg gradonačelnika Milana Bandića ocijenili fiskalno neodrživom, ali i nepravednom jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada, te su je ukinuli 2021. godine.

Nezadovoljni korisnici, potpomognuti udrugom U ime obitelji Željke Markić, pokrenuli su upravni postupak za ocjenu zakonitosti mjera, a početkom godine Visoki upravni sud dao je Tomaševiću za pravo i ukidanje mjere ocijenio zakonitim.

Međutim, Pokos upozorava da se loši demografski pokazatelji ne mogu sasvim pripisati ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Poglavito, dodaje, jer su mnogi parovi zbog zagrebačkog potresa u ožujku 2020., a onda i petrinjskog u prosincu, te pandemije covida-19 odgodili zasnivanje obitelji i rađanja djece, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.