UHIĆEN ŠEF LIJEČNIČKOG SINDIKATA

Babića policija mjesecima obrađuje, PNUSKOK mu pretresao stan

30.01.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić uhićen je danas u Virovitici i to zbog sumnje da je nevjerodostojnom dokumentacijom ishodovao status hrvatskog ratnog vojnog invalida i time oštetio državni proračun. Babić je uhićen u Virovitici u sedam sati te mu je pretresen i stan. Nikica Gabrić koji ga je javno prozivao, nije ga prijavio DORH-u

Policajci iz PNUSKOK-a obavili su pretragu Babićeva stana i garaže u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici. Pretraga stana završena je nešto prije 12,30 sati, nakon čega je Babić u pratnji troje istražitelja prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

Izvor blizak virovitičkoj Općoj bolnici, u kojoj Babić radi na Odjelu pulmologije, rekao je Hini kako nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već da je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u navodnu korupciju. Isti izvor je rekao da je krim-policija već prije dolazila u virovitičku bolnicu.

Iz izvora bliskih istrazi doznajemo kako je Babić uhićen u sedam sati na kućnoj adresi u Virovitici. Nalog za uhićenjem izdalo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje je slučaj prepustilo Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Oni nam pak kažu kako nije na njima da potvrđuju informacije o uhićenjima te da će pravovremeno objaviti informacije koje će moći u vezi s predmetom.

Neslužbeno doznajemo kako se Babića sumnjiči da je ima nevjerodostojnu dokumentaciju kojom je ishodovao status hrvatskog ratnog vojnog invalida te je time oštetio državni proračun. Navodno je istraga krenula i ranije od posljednjih istupa Nikice Gabrića o navodnom lažnom invaliditetu, jer su o tome mediji već ranije pisali. Zbog toga bi mogao biti optužen za ratno profiterstvo, bit će zanimljivo doznati iznos sredstava i povlastice koje je Babić, ako mu se dokaže krivnja, uživao gotovo 20 godina.

U Hrvatskom liječničkom sindikatu nisu htjeli komentirati Babićevo uhićenje.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić nedavno je optužio Babića, koji je 40-postotni ratni vojni invalid, da su njegovi dokumenti o invaliditetu lažirani. Nikica Gabrić za tportal kaže kako on nikada nije podnio prijavu protiv Babića, no kako on ukazuje na njegovu, kako kaže, lažnu invalidninu, već deset godina, a prije 20 dana ponovno je progovorio o tome.

'Ako je uhićen zbog toga, napokon su počeli istraživati ljude koji su se ogriješili o zakone', rekao nam je Gabrić i dodao kako ga Državno odvjetništvo nikada nije zbog tih optužbi kontaktiralo i saslušalo.

'Lažirao je nalaze. Ispada da na jedno oko vidi 25 posto, a dobio je od 50 do 60 posto invalidnosti. Pa, kad izgubite cijelo oko, imate samo 33 posto invalidnosti', kazao je ranije Gabrić. Smatra da je Babić mogao imati najviše 10 do 15 posto invaliditeta.