ODBOR O SLUČAJU ŠIMUNIĆ

Babić Hodžiću: Nije bolesno hrvatsko društvo, bolesni ste vi!

27.11.2013 u 17:20

Bionic
Reading

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina oštro je osudio svako iskazivanje netolerancije i ksenofobije na sportskim terenima, a osobito svako pozivanje na veličanje totalitarnih režima, jedan je od zaključaka današnje tematske rasprave o netoleranciji i ksenofobiji na nogometnih utakmicama, na što ih je potaknuo slučaj Šimunić i skandiranje na nedavnoj utakmici Hrvatska - Island

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina također je pozvao HNS da preuzme odgovornost za propuste i da poduzme sve kako bi utvrdili odgovornost sportaša i djelatnika u takvim slučajevima. Osim toga, Odbor je pozvao HNS da u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta zaštiti ugled RH na međunarodnim gostovanjima, pogotovo kada je riječ o skandiranju, ali i izvrgavanju ruglu hrvatskih državnih simbola. HRT se u zaključcima Odbora poziva da pravovremeno reagira na bilo kakvo iskazivanje nesnošljivosti u prijenosima sportskih događaja.

No iako su se zaključci odnosili na ulogu HNS-a i HRT-a, dobar dio rasprave posvećen je općenitom položaju manjina u društvu, pri čemu se nije moglo izbjeći spominjanje skorog referenduma o braku, ali i nedavnih događaja u Vukovaru.

Već uvodno predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin pojasnio je kako je neposredan povod za sazivanje ovakve sjednice bilo je skandiranje na nedavnoj utakmici Hrvatska - Island. 'To je posljednji čin jednog fenomena koji traje mnogo godina i zbog kojeg smo već dosad platili milijun eura kazne. Takvo ponašanje ruši ne samo osnovne vrijednosti sporta, nego i osnovne vrijednosti društva', kazao je Radin.

Iako je u ime Odbora na sjednicu pozvao i čelnike HRT-a i Hrvatskog nogometnog saveza, ukazao se samo ravnatelj HRT-a Goran Radman sa svojim suradnicima. 'Gospodin Šuker i gospodin Mateša ispričali su se da su na službenom putu. Mislim da ne postoji veća obveza od pojavljivanja pred Saborom i nikakve ranije dogovorene obveze ne mogu biti izlika', kazao je Radin.

Iz HNS-a o tome što se događalo na utakmici Hrvatska - Island progovorio je tajnik Vladimir Iveta. 'HNS je jasno osudio Šimunićevo ponašanje, osim toga on se nalazi pod istragom FIFA-e i mi smo jasno rekli da je takvo ponašanje neprihvatljivo. On je pojedinac i definitivno je pogriješio, no mene osobno više brine onih nekoliko tisuća ljudi koji su mu odgovarali s tribina', kazao je Iveta.

Skandiranje poput onog koje se dogodilo na posljednjoj utakmici reprezentacije nešto je s čime se HNS bori niz godina, kazao je Iveta. 'Tijela HNS-a redovito kažnjavanju klubove čiji navijači rade ovakve prekršaje', rekao je Iveta.

Osuda je stigla i od Hrvatskog olimpijskog odbora. 'HOO i njegova tijela osuđuju ponašanje Josipa Šimunića, a prijava ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića proslijeđena je našem Etičkom odboru, koji bi uskoro trebao donijeti odluku', kazala je pomoćnica tajnika HOO-a Biserka Vrbek.

Očitovanje se tražilo i od čelnika HRT-a. Naime, Odbor za ljudska prava u pozivu za sjednicu podsjetio je da se HRT još ranije obvezao da će u slučaju ksenofobnih i rasističkih skandiranja na utakmicama prekidati prijenos, a dio članova Odbora, osim Šimunićevog incidenta, i za vrijeme utakmice primijetio je skandiranja.

'HRT je napravio analizu i utvrdili smo da su se poštivali svi zakoni, pa i Zakon o HRT-u, a u većoj mjeri poštivali smo i interne propise i pravila o komentiranju sportskih natjecanja. Do propusta je došlo na 2. programu Hrvatskog radija gdje je ono što je napravio Josip Šimunić išlo u live prijenosu. Komentator na radiju nije reagirao. Zbog tog propusta se ispričavamo i reagirat ćemo na odgovarajući način', kazao je ravnatelj HRT-a Goran Radman, dodavši kako Šimunićev ispad nije bio u prijenosu na televiziji.

Ravnatelja HRT-a ipak je donekle demantirao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, kazavši kako se jasno tijekom prijenosa moglo čuti kako publika viče 'ajmo, ustaše'.  'Iz snimke se vidi i čuje kako se komentator osjeća ushićeno i oduševljeno, što smo osjećali i mi ostali zbog igre naše reprezentacije, međutim dok se povici čuju u pozadini komentator kaže da 'veličanstvena publika podržava naše vatrene'.

'Mi, pripadnici manjina, kao građani i domoljubi tražimo da se nađu krivci i da se sankcioniraju. U ime onih Židova, Srba i Roma koje je 'za dom spremni' spremio na jedno drugo mjesto molim vas da to počnemo rješavati', rekao je Tolnauer

SDSS-ov saborski zastupnik Dragan Crnogorac direktno je pak prozvao HNS. 'Što je s člankom 65. i s člankom 85. disciplinskog pravilnika HNS-a? Ni po svojim dokumentima niste postupili', prozvao je Crnogorac krovnu nogometnu organizaciju. Podsjetio je kako policija u Šimunićevom potezu nije našla elemente kaznenog djela, kao što nije vidjela promicanje ustaške ideologije u slučaju malonogometnog kluba Ustanik iz Splita koji na logu ima veliko 'U'.

Što se pak tiče HRT-a, Crnogorac ih je podsjetio da su se obvezali da će u ovakvim situacijama prekidati prijenos. 'U nedavnom prijenosu Dana sjećanja iz Vukovara redatelj je uredno prešao na snimanje druge kolone i nije prikazao državni vrh kojem je spriječen prolaz. U tom slučaju se moglo prikazati nešto drugo. Znači, to se može... ako se hoće', rekao je Crnogorac.

Cijelu situaciju komentirao je i predsjednik saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina Nedžad Hodžić. 'Ova država je nastala na antifašizmu koji nije bio društveni sustav i o tome ne može biti rasprave. Prizivanja NDH stoga nisu dopuštena. Ja sam već rekao i ponavljam, hrvatsko društvo je bolesno, boluje od opake bolesti i treba terapiju. U Sarajevu se društvo dijeli na raju i papke, a meni se čini da je u hrvatskom društvu sve više papaka', kazao je Hodžić.

Podsjetio je Hodžić i da je nedavno dobio anonimno pismo u kojem ga se grubo vrijeđa na nacionalnoj osnovi, na što se nadovezao HDZ-ov Ante Babić koji je izrazio sumnju da si možda Hodžić sam nije poslao to pismo. Pritom se žestoko obrušio i na predsjednika Odbora za ljudska prava Furia Radina, kojem je zamjerio što se Odbor ne oglašava kada poruke mržnje prema Hrvatima dolaze sa srpske strane, poput primjerice paljenja hrvatske zastave.

'Ima li ovaj odbor namjeru pretvoriti se u ideološku komisiju? Preporučam vam da Hrvatima napravite popis onoga što smiju gledati, slušati, govoriti i kako se oblačiti', poručio je Babić Radinu, dok je Hodžiću dobacio: 'Nije ovo društvo bolesno, bolesni ste vi!'

Na ovakve uvrede Radin je ipak ostao smiren, poručivši Babiću da je Odbor otvoren i da će poslušati što svi imaju za reći, no da si može uzeti za pravo da kaže da se s Babićem ne slaže. 'Shvaćam da pokušavate skrenuti pažnju na nešto što nije tema, ali radite protiv sebe i svoje stranke. Rekli ste da je netko sam sebi poslao pismo. Ako zastupnik kaže da je dobio to pismo, imate dužnost to respektirati, a ja vam kažem da je pismo dobio, jer sam to vidio', rekao je Radin.

Slično kao Babić razmišljala je i vanjska članica Odbora Marijana Petir, kojoj se čini da je skandiranje na nedavnoj utakmici nekima poslužilo za politikantstvo te da rasprava na odboru nije iskrena. 'Jer da govorimo o pravim stvarima, onda moramo razgovarati i o utakmici u Beogradu, o paljenju hrvatske zastave. Mi sada raspravljamo o tome kada se dogodilo nešto pozitivno i kada je Hrvatska pobijedila, kao da sada treba staviti Hrvatsku u zapećak. Ovaj odbor ne govori o ljudskim pravima kad se radi o Hrvatima. To je licemjerje. Ne raspravljamo u ovom odboru o kada se provodi nasilje nad Željkom Markić i kada se inicijativu za referendum proglašava fašistima', kazala je Petir.

Da li se u ovom slučaju radi o teroru manjine nad većinom, zapitala se vanjska članica odbora Anu Mandac, koja je pritom HRT-u zamjerila što nije izvijestio o nedavnom koncertu Thompsona.

'Ne mogu se složiti da se provodi teror manjine nad većinom jer se teror manjine može provoditi samo ako imate oligarhiju i ako su manjine na vlasti. Mislim da je to što smo različiti naše najveće bogatstvo. Nadam se da ćemo početi valorizirati ljude na temelju ljudskih vrijednosti, a ne na temelju boje kose i toga imaju li krvna zrnca srpske, bošnjačke ili neke treće nacionalnosti', rekla je Holy.

Što se pak tiče konkretnog slučaja Šimunić, kazala je da HNS ima dosta prostora za sprečavanje takvih pojava, pri čemu bi najučinkovitija mjera bila financijsko kažnjavanje.

'Šimunić je kažnjen financijski, međutim pitam se da li je to u njegovom slučaju učinkovito s obzirom na to koliko zarađuje. HNS treba odlučnije djelovati', kazala je Holy.

HRT-u je savjetovala da ako već ne želi ili ne može prekidati prijenos, da u trenutku ksenofobnog i rasističkog skandiranja stiša ton, te da komentator slušateljima i gledateljima objasni što se događa i osudi takvo ponašanje.

Tportal je odlučio zatvoriti komentare pod visoko osjetljivim temama poput referenduma o braku, rasprava o ćirilici i manjinskim pravima zbog govora mržnje. Izuzetno nam je žao zbog svih dobronamjernih diskutanata, ali na ovu privremenu mjeru prisilila nas je činjenica što, na žalost, ima toliko onih kojima je prioritet vrijeđati druge.