na putu za zagreb

Avion sa skupinom Hrvata iz Izraela sletio u Beč

09.10.2023 u 22:26

Bionic
Reading

Skupina hrvatskih turista sigurno je sletjela u zračnu luku u Beču, doznaje HRT. Skupina od 57 hrvatskih hodočasnika poletjela je iz Tel Aviva te je u Beč stigla u večernjim satima. Nakon toga bit će prevezeni u Zagreb

Sutrašnjim letom trebali bi se vratiti i ostali hodočasnici. Hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu u stalnom je kontaktu sa 180 Hrvata koji se nalaze u toj zemlji, javlja HRT.

Oko 160 hodočasnika Hrvata zateklo se u vrijeme početka najnovijeg sukoba u Gazi u tri grada u Svetoj zemlji - Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu - i nitko od njih nije ugrožen niti je stradao, doznaje se u ponedjeljak navečer od direktora Dječjeg doma u Betlehemu fra Sandra Tomaševića.

'Tri skupine hrvatskih hodočasnika - od kojih je jedna skupina Hrvata iz Švicarske, a dvije skupine iz Hrvatske - zateklo se u Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu u novonastaloj situaciji. Oni se redovitim zrakoplovnim linijama vraćaju nazad i koliko mi je poznato neće biti otkazivanja letova', rekao je Tomašević u telefonskom razgovoru za Hinu.

Naglasio je da su svi hodočasnici na sigurnom, te je poručio njihovim obiteljima i rodbini da ne trebaju strahovati za njih.

  • +5
Izrael gomila vojne snage u pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Sandro Tomašević, koji je u misiji u Svetoj zemlji, ima uvid u posjete hrvatskih hodočasnika koji ondje dolaze, rekli su svećenički izvori u Splitu.

Napadači islamističke skupine Hamas upali su u Izrael preko ograde iz Gaze u subotu nakon čega su ubijali izraelske vojnike i civile, uzeli desetke talaca te ih odveli u obalnu enklavu. Izrael je odgovorio najvećim bombardiranjem Gaze, te možda razmatra kopneni napad na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća nakon 38 godina okupacije.

Prema posljednjim podacima, u Hamasovu napadu ubijeno je najmanje 800 Izraelaca, dok je u osvetničkim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze smrtno stradalo gotovo 600 Palestinaca.