NALAZ ISTRAŽITELJA

Avion Malaysia Airlinesa pogođen je prije pada

09.09.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Nizozemski istražitelji utvrdili su da je putnički zrakoplov Malaysia Airlinesa MH17, koji je letio ne liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, a srušio se iznad istočne Ukrajine, pogođen tijekom leta 'brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom'

Utvrđeno je da nema dokaza da je na pad aviona utjecala ljudska ili tehnička pogreška, javlja BBC. Dokazi pokazuju da je zrakoplov bio pogođen gelerima projektila. Riječ je o projektilima koji su razlomili zrakoplov na komade, piše u prvom službenom izvještaju nizozemskih istražitelja.

Nizozemski istražitelji svoje zaključke temelje na podacima iz crne kutije, zapisima kontrole leta, satelitskim snimkama i fotografijama s mjesta nesreće. 'Let MH17 Boeinga 777-200 Malaysia Airlinesa raspao se u letu, vjerojatno zbog strukturnih oštećenja koje je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su izvana pogodili letjelicu', naveo je nizozemski Istražiteljski ured za sigurnost zadužen za istragu pada tog aviona.

Nizozemski vještaci nisu naveli je li avion na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni tko je odgovoran za nesreću. Zrakoplov Malaysia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura srušio se 17. srpnja u Ukrajini u neposrednoj blizini granice s Rusijom, teritoriju koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika koji se bore protiv vlasti u Kijevu. Nitko nije preživio, a polovica žrtava bili su državljani Nizozemske.