HDZ KRENUO U UTRKU NA ISTOKU

Avangardu iz Općine Antunovac preslikat će na Osječku županiju

30.01.2017 u 23:00

Bionic
Reading

Sada je i službeno, HDZ u Osijeku po gradonačelnički mandat šalje višestruko nagrađivanu hrvatsku književnicu, dragovoljku Domovinskog rata i aktualnu urednicu kazališnih izdanja u osječkom HNK-u Ivanu Šojat dok će se njezin stranački kolega, saborski zastupnik, načelnik općine Antunovac i aktualni predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić utrkivati za mjesto župana

'Nisam častohlepna. U odazivanju na poziv da se kandidiram za gradonačelnicu Osijeka, vjerovali ili ne, doista me vodila ljubav prema gradu koji mi je dao sve. Izgradio me kao osobu, učinio od mene ono što jesam, što se vidi kroz sva moja djela i knjige, koja uvijek progovaraju baš o Osijeku. Mislim da je vrijeme da mu uzvratim za ljubav', objasnila je razloge Šojat otkrivši kako ju je na razgovor za gradonačelničku utrku pozvao upravo sam Ivan Anušić

On je, pak, odbacio špekulacije i spinove kako je Šojat  'nametnuti' kandidat 'poslan iz nekakvih službi'.

'Stalno sam govorio da ću pokušati demistificirati politiku koja je vrlo jednostavan posao, ako su vam namjere čiste i jasne. Šojat smo još jesenas ili ljetos smo pozvali da vodi županijsko povjerenstvo za kulturu jer je članica HDZ-a od 1992. godine. Slijedom kvaliteta te ugleda u društvu koje uživa, odlučili smo s njom razgovarati i ponuditi joj kandidaturu. Prvi razgovor sam obavio upravo ja jer je iznikla iz ovoga sustava kojega pokušavamo složiti', odgovorio je Anušić.

Nakon tri načelnička mandata, kreće u utrku za župana

On će se nakon tri odrađena načelnička mandata u Općini Antunovac na čelo koje je stigao još 2005. godine i prvoj općini do Osijeka od koje je dijeli tek nekoliko kilometara, utkrivati za mjesto osječko-baranjskog župana.

'Rješenje je vrlo jednostavno. Vodio sam 12 godina lokalnu samoupravu koja je minijatura u odnosu na cijelu Hrvatsku i koja je uspjela povećati broj stanovnika, doseliti u nju obitelji koje dolaze mikromigracijama na području Osječko-baranjske županije i istočne Hrvatske, a privukli smo i nevjerojatne milijunske iznose iz europskih fondova za komunalne projekte. Avangrada smo u svemu tome i jedna od najboljih općina u Hrvatskoj', poručio je Anušić koje svoje iskustvo planira preslikati na Osječko-baranjsku županiju.

Iako će voditi pozitivnu kampanju, spreman je i na 'udarce ispod pojasa', što je, kaže, uvijek bio slučaj u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku.

'Tu sigurno neću ostati imun, niti ću to gledati mirno', poručio je Anušić dodavši kako će kandidati za njihove zamjenike biti poznati u idućih 15 dana. Otklonio je nagađanja i špekulacije o tome kako bi mogli koalirati s dijelom HDSSB-a na čelu kojega je Dragan Vulin rekavši kako će na predstojeće lokalne izbore HDZ ići samostalno.