NOVINAR I EKONOMIST DRAŽEN RAJKOVIĆ

Autor knjige o Ivi Sanaderu novi direktor HHO-a

10.09.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Dražen Rajković, slobodni novinar i publicist, ekonomski komentator i urednik u najutjecajnijim hrvatskim novinama, direktor komercijalnih, financijskih i razvojnih odjela u više privatnih društava i institucija, od jučer je novi direktor Hrvatskog helsinškog odbora

Na prijedlog predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, odlukom Izvršnog odbora Rajković će sljedećih mjesec dana nositi prefiks v. d, dok na plenarnoj sjednici HHO-a ne bude potvrđen za direktora.

Policija mu donijela bombu, atentator pobjegao

Dražen Rajković učlanio se u HSS u veljači 1990. godine u stanu Ivana Zvonimira Čička, tada predsjednika te stranke. Kako je ured HSS-a u Zagrebu u Gundulićevoj ulici bio odmah nasuprot redakcije Slobodnog tjednika, u listopadu iste godine počeo je raditi za ST, tada najprodavaniji tjednik u bivšoj Jugoslaviji. S Robertom Pauletićem boravio je u Osijeku baš u vrijeme ubojstva Čedomira Vučkovića u garažama Sekretarijata za NO, zbog čega je Branimir Glavaš osuđen. ST je o tomu izvijestio kao o osujećenom četničkom napadu na zapovjednika obrane Osijeka. Tekst je potpisan Pauletićevim imenom, no on je autorstvo osporio na sudu, a Rajković je tada objavio dramatičnu reportažu o tenkovskom napadu na Ernestinovo.
U ST-u je ostao do lipnja 1992., kada se vraća u Opuzen i preuzima HSS. Zbog suprotstavljanja lokalnom HDZ-u koji je preko dragovoljačke udruge Tomislava Merčepa htio dijeliti zemlju mimo odluka općinske vlasti pod vodstvom HSS-a te kada je otkrio da je aferu s prikupljanjem i nestankom novca za naoružavanje imao 'župnik na Jamahi' Ljubo Pavić, pod automobil mu je jedne noći postavljena bomba. Navodni atentator pobjegao je policiji pred nosom, a oni su mu bombu donijeli pokazati na kućna vrata. Potom se vratio u Zagreb i zaposlio u Nacionalu.

Antikorupcijski projekt, projekt protiv diskriminacije, protiv govora mržnje na sportskim borilištima, zaštita ljudskih prava od ovrha… neke su od ideja na kojima je prošao kao kandidat za direktora i za koje će kroz projekte HHO-a tražiti financijere. Za svaki od njih izradit će internetsku platformu i vezati je uz web stranicu HHO-a, kako bi preko društvenih mreža lakše dolazili do ugroženih i uvrstili ih u programe pomoći. Rajković smatra da ljudska prava u Hrvatskoj nikad nisu bila ugroženija, a broj žrtava veći nego danas izuzmu li se, naravno, ratna stradanja u vrijeme kada hrvatske vlasti nisu nadzirale cijeli državni teritorij.

Magisterij i knjiga o pljački Hrvatske

Nakon dvije godine bavljenja razvojnim projektima, padom ekonomskih aktivnosti u Hrvatskoj i dolaskom krize vratio se novinarstvu i kao slobodni novinar pisao ekonomske komentare u Globusu, Jutarnjem listu, Večernjem listu i dnevniku 24sata. Nekoliko mjeseci bio je direktor komercijalnih poslova u foto-agenciji Pixell Media, a posljednjih godinu dana istraživao je modele pljačke Hrvatske. Prvo poluvrijeme obradio je kroz magistarski rad 'Hrvatski model financiranja Domovinskog rata', koji će ove jeseni braniti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a drugo u knjizi o bivšem premijeru, Ivi Sanaderu, pod nazivom 'Čovjek koji je ukrao Hrvatsku'. O njoj je govorio u mnogim javnim medijima, dijelovi knjige su i predstavljeni javnosti, a promovirat će je ove jeseni u četiri najveća hrvatska grada.

Rajković je od 31. kolovoza 2005, kada je Slobodnu Dalmaciju kupio EPH, bio u NO-u splitskog dnevnika i nekih drugih izdanja najvećeg domaćeg izdavača. Dao je ostavku nakon dvije godine i otišao jer se nije slagao s načinom vođenja tvrtke.

Barem godinu dana razvijat će projekte

Pregovara i s pojedinim visokim učilištima o uvođenju predmeta 'Ekonomika i menadžment medija' koji bi predavao već ove nastavne godine.
'U HHO-u namjeravam barem godinu dana razvijati projekte, a s obzirom na uspjeh, vidjet ću kako dalje. Ne treba planirati dugoročno', smatra Dražen Rajković koji se i na dosadašnjim poslovima zadržavao najviše četiri godine. Toliko je, naime, do 2005. bio direktor Direkcije za makroekonomska istraživanja, analize i tržište kapitala u Agenciji za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (HAGENA), do 2001. zamjenik glavnog urednika, urednik gospodarstva i ekonomski komentator u Globusu te do 1996. direktor, pomoćnik direktora i kreditni referent podružnice Privredne banke Zagreb u Opuzenu, odakle je podrijetlom.

U mandatu od 1993. godine bio je kao HSS-ovac volonterski zamjenik gradonačelnika zadužen za proračun i financije. Ondje se ovoga ljeta i sreo s Čičkom, koji je kao predsjednik HHO-a došao na poziv tamošnjih stanovnika zbog zlouporaba pri podjeli poljoprivrednog zemljišta.
'Budući da se dugo znamo, pitao je za mene i našli smo se. Govorio mi je o planovima HHO-a, projektima za pristupne fondove EU-a, o mladim ljudima i ekonomistima koji bi se bavili ljudskim pravima… a kako dosta znam o projektnom financiranju, to mi se svidjelo i brzo smo se sporazumjeli.