namjerni čin

Automobilom se zaletio među pristaše novog predsjednika Liberije, najmanje dvoje poginulih

21.11.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Najmanje su dvije osobe poginule, a mnogo je ranjenih kada se vozač automobilom zaletio među pristaše Josepha Boakaia u ponedjeljak navečer, nekoliko sati pošto je proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora u Liberiji, objavili su bolnički, policijski i politički izvori

Policijski dužnosnik nije se za AFP izjasnio o uzroku nesreće. Glasnogovornik Boakaijeve stranke rekao je da ne dvoji u to da je za ovaj čin postojala namjera.

Vozač je pobjegao, rekao je taj dužnosnik.

“Dvije su osobe poginule, a jedna je u kritičnom stanju”, rekla je tijekom noći za AFP Sia Wata Camanor iz bolničkog centra John F. Kennedy u Monroviji.

Dvadeset je osoba ozlijeđeno, dodala je.

Dogodilo se to iste večeri kad je nacionalno izborno povjerenstvo proglasilo tijesnu pobjedu Josepha Boakaia u drugom krugu predsjedničkih izbora 14. studenog nad dosadašnjim predsjednikom Georgeom Weahom.

Strahovalo se od nasilja nakon objave rezultata izbora koji su protekli u mirnom ozračju, a što su pohvalili strani partneri Liberije koja je 2003. godine izašla iz godina građanskog rata.

Boakaijevi pristaše slavili su pobjedu ispred prostorija stranke u centru glavnoga grada između 21 i 22 sata po lokalnom vremenu, kad je vozilo parkirano nedaleko od skupine zabljeskalo svjetlima, potom ih ugasilo i zaletjelo se u skupinu, izvijestio je na temelju svjedočanstava Mohamed Ali, glasnogovornik Stranke zajedništva.

Videosnimke podijeljene na društvenim mrežama prikazuju mnogo osoba na tlu u krvi, dok neke primaju pomoć, a neke nepomično leže.

Policijski dužnosnik Melvin Sacko izjavio je da se vozilo zabilo u ljude i zapalilo. Nije se izjasnio o točnom broju žrtava, ali potvrdio je da je barem 16 osoba, 12 muškaraca i četiri žene, hospitalizirano u tom bolničkom centru.