ZDRAVSTVO ZA KOGA?

Autogol SDP-a: Pokrenuli peticiju protiv mjera vlastitog ministra!

11.06.2015 u 13:40

Bionic
Reading

SDP kao da je zaboravio da je na vlasti, pa poziva građane da potpišu peticiju o 'zdravstvu za sve', a istovremeno gura reformu koja omogućava značajniji ulazak privatnika u zdravstveni sustav

'Kvalitetan zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na imovinsko stanje. Slažeš se? Potpiši peticiju ‪#‎ZdravstvoZaSve',‬ poručuju iz SDP-a u kampanji koju su pokrenuli na društvenim mrežama.

Nema sumnje da većina građana Hrvatske podržava ideju zdravstvenog sustava dostupnog svima i ništa ne bi bilo neobično da peticiju ne pokreće najveća stranka vladajuće koalicije koja u svojim redovima ima i premijera i ministra zdravlja, ključne osobe koje odlučuju o izgledu zdravstvenog sustava.

Da stvar bude još zanimljivija, ministar zdravlja Siniša Varga zagovara snažniji ulazak privatnog kapitala u sustav zdravstva. Tako se u najavljenoj reformi otvara mogućnost liječenja kod privatnika u Hrvatskoj ako to nije moguće u nekoj od bolnica.

Ali i ono važnije - predloženo je da se na sekundarnoj razini (specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita) omogući 'osnivanje bolnica koje mogu obavljati više zdravstvenih djelatnosti nego što je to propisano za specijalne bolnice'. Drugim riječima, i privatnici bi prema ovom prijedlogu mogli otvarati tzv. opće bolnice.

Zvuči to kao da SDP pokreće peticiju protiv svoga ministra. Suludo. Komentari na SDP-ovoj  stranici na Facebooku također su puni čuđenja. 'Čitam i ne mogu vjerovati, haha... znači vi skupljate potpise za referendum da biste srušili svoju odluku i to u vrijeme kada imate vladajuću većinu... hahahah, pa ovo je kao da se netko zafrkava, hahaha, stvarno ljudska glupost nema granica', napisao je jedan korisnik.

Nakon vala negativnih komentara na društvenim mrežama SDP-ovci su se dosjetili izraza 'peticija za podršku ministru', no ostaje im i dalje uvjeriti građane u to da će im tek nakon uvođenja privatnika zdravstvo biti besplatno i dostupnije nego prije.