UGROŽENA VRSTA

Austrijska tvrtka postala 'pokrovitelj' periski u pulskom Aquariumu

22.05.2021 u 16:19

Bionic
Reading

U nastojanju očuvanja plemenite periske, a povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode, austrijska tvrtka Gebrüder Weiss među prvima je prepoznala važnost zaštite i očuvanja ove ugrožene vrste koja je u Sredozemnom moru gotovo nestala, a procjene su da ih je u Jadranu jedva desetak

Malena plemenita periska veličine od jedva centimetra naziva 'Orange' prva je posvojena jedinka o kojoj će ubuduće brinuti austrijska logistička tvrtka Gebrüder Weiss koja se obvezala da će osigurati hranu i za ostalih osam malenih te dvije odrasle periske o kojima brinu u jedinom utočištu u Hrvatskoj, pulskom Aquariumu. Uz to, Gebrüder Weiss će pomoći i nabavci potrebne opreme kako bi plemenite periske imale uvjete za rast te jednoga dana mogle živjeti opet tamo gdje je njihovo prirodno stanište, u moru.

'Svakodnevno djelovanje svih nas usmjereno je brizi o zajednici u kojoj živimo i radimo. Nama je društvena odgovornost duboko ukorijenjena u poslovanje mnogobrojnim projektima koje podupiremo na nivou cijele kompanije, a posebno smo ponosni da smo prepoznali napore koje pulski Aquarium ulaže kako bi sačuvali ugrožene morske vrste od daljnjeg izumiranja. Plemenita periska danas je nažalost rijetkost jer je napada parazit i krajnje je vrijeme da je spasimo', izjavila je direktorica tvrtke Gebrüder Weiss Hrvatska Barbara Bujačić.

Pozvala je ostale tvrtke da slijede njihov primjer i pomognu očuvanju zaštićenih vrsta jer troškovi njihova čuvanja u strogo kontroliranim uvjetima su visoki.

'Zahvaljujemo Gebrüder Weissu što je prepoznao taj problem, a mi se u Aquariumu Pula o plemenitim periskama brinemo od sredine 2019. godine. Od tada smo mnogo toga naučili i napravili. Sretni smo što su krajem prošle godine u kolektorima pronađene male jedinke koje nam daju nadu i ohrabruju na daljnju brigu o njima, a još utvrđujemo jesu li i koliko su otporne', kazala je voditeljica stručnog odjela u Aquariumu Pula Aleksanda Bel Dajković.

Važnost plemenite periske je velika jer kao najveći školjkaš u Sredozemlju, izniman je filtrator koji okolnu morsku vodu svakodnevno čisti od velike količine organskih tvari, a time doprinosi čistoći i bistrosti okoliša. Osim toga, pruža dom mnogim drugim organizmima koji se pričvršćuju ili kreću po njenim ljušturama. Dokazano je i da je plemenita periska odličan pokazatelj promjena u okolišu dajući mnoštvo informacija o biološkom odgovoru na ljudski utjecaj u moru. U jesen 2016. godine obilježen je početak najtežeg i najpogubnijeg razdoblja u povijesti postojanja plemenite periske. Novootkriveni parazit, Haplosporidium pinnae, započeo je svoj nemilosrdan pohod diljem Sredozemlja usmrtivši preko 99 posto svih plemenitih periski na svijetu.

Tko je Gebrüder Weiss?

S više od 7.400 zaposlenih, 170 lokacija u vlasništvu tvrtke i privremenim godišnjim prometom od 1,77 milijardi eura (2020.), Gebrüder Weiss svrstava se među vodeće europske transportne i logističke tvrtke. Uz mnoštvo ekoloških, ekonomskih i društvenih mjera ova obiteljska tvrtka, čija povijest u transportnoj branši seže unatrag više od 500 godina, danas je i predvodnik u pogledu održivog gospodarenja.