i staro i mlado

Austrijanci se nakon pandemije opustili po pitanju higijene: Četvrtina muškaraca nosi prljavo donje rublje

23.03.2023 u 21:48

Bionic
Reading

U prvim mjesecima pandemije brojni ljudi posezali su za sapunom puno češće nego što je to uobičajeno. Nazirala se mala higijenska revolucija te je imala blagi opsesivno-kompulzivni predznak. No sad je istraživanje u Austriji pokazalo da je pandemija zapravo imala suprotan učinak na higijenske navike stanovništva

Smanjen fizički kontakt i desocijalizacija za vrijeme pandemije negativno su utjecali na osobnu higijenu ljudi, zaključak je istraživanja provedenog u Austriji, zemlji pedantnosti i čistoće. Gotovo četvrtina muškaraca ne mijenja donje rublje svaki dan, 1,5 posto mijenja ga svaki tjedan, a svaka treća osoba rijetko pere posteljinu.

Kako piše Der Standard, iako 83 posto ispitanika mijenja donje rublje barem jednom dnevno, to je za jednu od najpedantnijih nacija porazan rezultat. Pritom su i velike razlike u higijenskim navikama muškaraca i žena. Dok tek svaka deseta žena ne mijenja donje rublje redovito, gotovo četvrtina muškaraca pala je na ovom dijelu testa higijene. Ako gledamo dobne skupine, prljavo donje rublje najčešće nose stariji od 50 godina, pa onda oni između 15 i 29 godina.

Mnogi Austrijanci vole i spavati u moru grinja. Iako je preporuka da se posteljina mijenja svaka dva tjedna, više od trećine ispitanika čini to rjeđe. U usporedbi s ostalim zemljama njemačkog govornog područja, u ovom segmentu se Austrija pozicionirala oko sredine, a posteljinu najrjeđe mijenjaju Nijemci.

  • +5
Beč Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Što se pak tiče četkice za zube, gotovo 15 posto Austrijanaca ne mijenja je redovito (svaka tri mjeseca), dok u Njemačkoj to ne čini samo sedam posto ljudi. Najnonšalantnija dobna skupina u ovom segmentu su mladi od 15 do 29 godina. Njih gotovo 20 posto koristi istu četkicu za zube više od tri mjeseca.

Ipak, Austrijanci su barem u jednom segmentu zadovoljni rezultatima. Higijenski bi bilo prihvatljivo tuširati se/kupati se dva do tri puta tjedno. Više od polovice njih tušira se ili se kupa svaki dan, trećina svaki drugi dan, a 15 posto svakih tri do šest dana.