uskratili im dobrodošlicu

Austrija zabranila dolazak turskog ministra, a Nizozemska zamjenika premijera

10.07.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Austrija je zabranila ulazak u zemlju turskom ministru gospodarstva Nihatu Zeybekciju koji je htio nazočiti obilježavanju godišnjice neuspjelog državnog udara u Turskoj, priopćio je glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova

'Mogu potvrditi da je ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u stvari zabranio turskom ministru gospodarstva ulazak u zemlju', kazao je glasnogovornik za ORF.

Prema njegovim riječima, radi se o 'jako velikom' skupu te je posjet ministra ocijenjen kao 'opasnost za javni red i sigurnost u Austriji'.

Istu je odluku u petak donijela i nizozemska vlada i uskratila dobrodošlicu zamjeniku turskog premijera Tugrulu Turkesu, koji je sa svojim sunarodnjacima također htio obilježiti godišnjicu neuspjelog puča.

U Turskoj se prošle godine u srpnju dogodio pokušaj državnog udara nakon kojega su uslijedile ogromne čistke u turskoj vojsci i državnom aparatu te brojna uhićenja koja su pogodila i znanstvene, kulturne i medijske djelatnike, dok je nedavno turski parlament usvojio ustavne promjene koje su dale još šire ovlasti turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.