borba protiv COVIDa

Austrija će postrožiti mjere: Popunjenost kreveta na intenzivnoj novi kriterij, necijepljenima niz ograničenja. Već krenule žestoke reakcije

09.09.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Austrija će od iduće srijede postrožiti niz mjera u borbi protiv koronavirusa. Mjere će se odnositi ponajprije na one koji nisu cijepljeni

Odluka je donesena zbog snažnog porasta broja oboljelih i hospitaliziranih, uključujući odjele intenzivne njege. Od 15. rujna antigenski testovi vrijedit će samo 24 sata. To je već neko vrijeme bio slučaj u Beču, međutim ti su testovi u ostatku zemlje vrijedili 48 sati.

Kancelar Sebastian Kurz rekao je na konferenciji za novinare da 'odgovor mora biti cijepljenje, a ne zaključavanje'. Kurz je objasnio da će se mjere odnositi samo na necijepljene kako bi ih se zaštitilo, kao i da bi se zaštitile bolnice od preopterećenja, prenosi TheLocal.at.

Necijepljeni će morati nositi maske FFP2 u trgovinama koje prodaju neesencijalna dobra, kao što su trgovine s odjećom, knjižare i slični objekti. Oni koji su cijepljeni neće morati nositi masku u tim područjima iako se one i dalje preporučuju.

Jedna promjena koja se odnosi i na cijepljene i na necijepljene osobe je ta što će FFP2 maske ponovno biti potrebne u supermarketima i javnom prijevozu, a gdje su trenutno potrebne samo platnene maske.

Također su postavljene strože mjere ako se kapaciteti intenzivne njege dodatno ograniče.

Kurz je najavio da bi popunjenost kreveta na odjelima intenzivne njege trebala postati novi vodeći pokazatelj za uvođenje mjera protiv covida umjesto dosadašnje sedmodnevne učestalosti.

Ako u sedam uzastopnih dana bude popunjeno više od 15 posto kapaciteta, necijepljenim osobama više neće biti dopušten ulazak u noćne klubove i na veće događaje, odnosno bit će dopušten samo onima koji su cijepljeni ili su se nedavno oporavili od virusa.

Ako u sedam uzastopnih dana bude popunjeno više od 20 posto kapaciteta, antigenski testovi više neće vrijediti za barove, restorane, teretane, frizerske salone i druga područja u kojima vrijedi pravilo 3G, već samo za one koji su cijepljeni, nedavno ozdravljeni ili kojima je dozvoljen ulazak uz negativan PCR test.

Guverneri saveznih država, osobito Koruške i Beča, izrazili su nezadovoljstvo time što nije bilo više konzultacija prije nego što je vlada odlučila o novim protupandemijskim mjerama.

  • +3
Koronavirus u Austriji /Ilustracija Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig pozvao je na raspravu na ravnopravnim temeljima i opovrgnuo Kurzovu tvrdnju da je pandemija 'gotova' za cijepljene osobe, ističući da bi, ako su jedinice intenzivne njege ispunjene osobama oboljelima od covida, to moglo utjecati na cijepljene osobe kojima je potrebno liječenje zbog drugih bolesti od kojih pate ili u slučaju da dožive nesreću.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ