najveće žarište

Austrija poslala BiH šatore za migrante, želi spriječiti 2015. na svojim granicama

05.07.2018 u 14:09

Bionic
Reading

Kontigent od 56 šatora dopremljen je u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije i u četvrtak je predan vlastima te zemlje kako bi im se pomoglo riješiti problem smještaja sve većeg broja ilegalnih migranata koji tamo neprestano pristižu, a još se ne nazire nikakvo trajno rješenje za njihovo zbrinjavanje

Ravnatelj odjela civilne zaštite pri austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova Johan Bezdeka, koji je u Sarajevo doputovao kako bi uručio tu donaciju predstavnicima Uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je novinarima kako je riječ o potpuno opremljenim šatorima u koje je moguće smjestiti 280 osoba.

Kazao je kako je na zahtjev BiH za pomoć Austrija odgovorila u roku od 24 sata jer želi doprinijeti učinkovitom suočavanju s problemom ilegalnih migracija.

"Svjesni smo stanja u cijeloj regiji i ne želimo dopustiti da se Austrija suoči s istom situacijom u kojoj smo bili 2015. godine", izjavio je Bezdeka podsjećajući na veliki migrantski val koji je tada prouzročio ogromne probleme državama-članicama Europske unije, ali i drugim zemljama na migrantskoj ruti.

Fahrudin Solak, ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je kako je austrijska donacija dobro došla, a najavio je i kako će se u funkciju staviti i svi kapaciteti koje ima BiH.

"Postavit ćemo onoliko šatora koliko je potrebno na odgovarajućim lokacijama", kazao je Solak najavivši da će u centrima koji se uspostave biti postavljeni i dodatni kontejneri te cisterne za vodu.

  • +15
Nedovršeni starački dom u Bihaću Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Murveta Džaferović, pomoćnica ministra sigurnosti BiH zadužena za pitanje migracija kazala je kako je Unsko-sanska županija trenutačno najveće žarište problema ilegalnih migracija.

Posljednji podaci policijskih agencija u BiH su kako je u tu zemlju od početka godine iz Srbije i Crne Gore ušlo nešto više od 7900 migranata.

Vlasti Unsko-sanske županije procjenjuju kako ih tamo trenutačno boravi gotovo 4000, od čega u samom Bihaću oko 2800.

Unatoč opetovanim najavama još uvijek nije uspostavljen centar za smještaj migranata u tom dijelu BiH, a u Bihać je zbog konačnog dogovora tijekom dana otputovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Njegova pomoćnica Džaferović u Sarajevu je novinarima potvrdila kako će jedan od centara definitivno biti u napuštenom objektu "Agrokomerca" kod Velike Kladuše, dok je kao druga lokacija predviđen hotel "Sedra" kod Cazina.

Pojasnila je kako su napušteni pogoni "Agrokomerca" u procesu osposobljavanja za prihvat migranata već dva mjeseca, no naknadno se pojavio problem jer je Europska unija kao potencijalni donator zatražila drugu lokaciju i stoga je sada predložen i hotel "Sedra".

Na pitanje je li problem to što je "Agrokomercov" objekt blizu granice s Hrvatskom, Džaferović je kazala kako se iz tog razloga odustalo od dvije ranije predložene lokacije koje su bile znatno bliže granici.

Onaj kod Velike Kladuše, koji je konačno odabran, od granice s Hrvatskom udaljen je šest do osam kilometara, što u BiH smatraju prihvatljivim, pojasnila je pomoćnica ministra sigurnosti BiH.