USPORAVANJE PROTOKA IZBJEGLICA

Austrija gradi ogradu na granici sa Slovenijom

28.10.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Austrija će graditi ogradu na granici sa Slovenijom, potvrdila je austrijska ministrica unutarnjih poslova, javlja AFP

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner je jutros kazala da 'tehničke prepreke' koje je jučer najavljivala uključuju i ogradu, no da neće zatvarati granicu, poručila je u razgovoru za austrijski radio Ö1.

Austrija, poručila je, mora poduzeti mjere za slučaj da se situacija zaoštri. Kazala je da su posljednjih dana grupe izbjeglica postale sve više nestrpljive i da se ponašaju sve više agresivno.

'Radi se o tome da omogućimo uredan, nadziran ulazak', kazala je ministrica.

Takvu mogućnost ministrica Johanna Mikl-Leitner najavila je još jučer kazavši kako će Austrija izgraditi 'tehničke prepreke' na granici sa Slovenijom kako bi olakšala kontrolu priljeva tisuća migranata koji svaki dan prelaze na austrijski teritorij.

U Europu je od početka godine stiglo više od 680.000 migranata s Bliskog istoka, iz Afrike i iz Azije, a Austrija i Slovenija su dio koridora od Balkana do zapadne Europe.

'Zatražila sam izradu planova za posebne građevinske mjere. Ovdje je situacija osobito dinamična. Dosad je dnevno granicu prelazilo između tri i osam tisuća ljudi, ali se moramo pripremiti i za slučaj da se te brojke povećaju na 12.000', rekla je novinarima Mikl-Leitner na graničnom prijelazu Spielfeld.

Ministrica nije precizirala vremenski rok u kojem bi te mjere bile provedene.

Mađarska novinarka Krisztina Bolczek na svojem je Twitter profilu prenijela izjavu mađarskog ministar vanjskih polsova Petera Szijarta o dvostrukim mjerilima: