astrazeneca

Australija pozvala EU na otpremu naručenog cjepiva protiv koronavirusa: 'Mi očito želimo tih tri milijuna doza'

07.04.2021 u 06:29

Bionic
Reading

Australija je u srijedu najavila da će od Europske unije zatražiti deblokadu izvoza više od tri milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, testirajući tvrdnju Brisela da ne blokira isporuku cjepiva toj zemlji

Europska unija u utorak je osporila tvrdnju da blokira isporuke cjepiva Australiji, koja dramatično zaostaje u planu cijepljenja, dodajući da nije odgovorna za činjenicu da se AstraZeneca ne drži dogovorenih obaveza prema drugim zemljama.

Australski premijer Scott Morrison rekao je kako je EU zatražila da Australija povuče zahtjeve za dozvolu izvoza tog cjepiva, a da su pisma u kojima su zahtijevali dopremu cjepiva ostala neodgovorena.

Morrison je kazao da će, ako EU sada pokazuje volju da pusti dopremu cjepiva, opet zatražiti deblokadu isporuke 3.1 milijune doza Australiji. Prema planu isporuke, tih 3.1 milijuna doza cjepiva trebale su biti u Australiji krajem ožujka. 

“Mi očito želimo tih tri milijuna doza”, kazao je Morrison novinarima u Canberri.

Morrison je najavio da će Australija, ukoliko EU dozvoli izvoz cjepiva, jednu milijunu doza donirati Papui Novoj Gvineji, koja se bori s epidemijom i rastućim brojevima zaraženih. 

Europska unija prošlog je mjeseca, na zahtjev Italije, blokirala isporuku 250 tisuća doza AstraZenecinog cjepiva Australiji, pozivajući se na nestašicu cjepiva u Europi. 

Kasnije je odbila zahtjev Australije da ponovno ispitaju odluku o blokadi,  što je prvi slučaj takvog odbijanja otkako je EU uspostavila mehanizam nadzora protoka cjepiva krajem siječnja.

Spor oko nabave cjepiva između Australije i EU podvlači se s masivnom nestašicom AstraZenecinog cjepiva diljem Unije i utjecajem koji bi imao izvoz bilo kojeg cjepiva na zemlje koje su također naručile doze. 

Australska vlada je za propast plana cijepljenja u toj zemlji okrivila zastoj u isporuci 3.1 milijuna doza cjepiva AstraZenece koja su joj trebala biti dostavljena krajem ožujka.