nova radna mjesta

Australija planira uložiti 191 milijun dolara u projekte vezane uz vodik

05.05.2020 u 06:42

Bionic
Reading

Australska vlada izdvojila je 191 milijun američkih dolara za pokretanje projekta na bazi vodika, budući da zemlja planira razviti tu industriju do 2030., izjavio je australski ministar energetike i smanjenja emisija Angus Taylor. Projekti s vodikom jedno su od rijetkih područja u kojima se ambicije konzervativne vlade poklapaju sa zagovornicima obnovljivih izvora energije koji se boje da vladina potpora ugljenu i plinu sprječava smanjivanje emisija ugljika

Taylor je rekao da se vlada čvrsto zalaže za izgradnju industrije vodika, jer će stvoriti radna mjesta i milijarde dolara gospodarskog rasta u sljedećih nekoliko desetljeća.

„Bitno je da ako možemo dobiti vodik proizveden ispod dva australska dolara, to će moći odigrati ulogu u našem domaćem energetskom miksu kojim bi smanjili cijene energije, a održali svjetla upaljenima“, rekao je Taylor.

Od 2018. godine trošak za proizvodnju vodika je između pet i sedam australskih dolara po kilogramu, ovisno o korištenoj tehnologiji, prema prošle godine objavljenom Nacionalnom akcijskom planu za vodik. Prema planu, troškovi bi se trebali spustiti između dva i tri australska dolara kako bi bili konkurentni drugim izvorima energije.

Fond za unaprjeđivanje vodika vodit će i financirati vladina korporacija za financiranje čiste energije (CEFC), a usmjerit će se na projekte koji dokazuju tehničku i komercijalnu održivost proizvodnje vodika u velikom obujmu.

CEFC će surađivati s vladinom Agencijom za obnovljive izvore energije koja je nedavno zatražila da se projekte vezane uz vodik podrži sa 70 milijuna australskih dolara.

„Vidimo da zeleni vodik nudi najvjerodostojniji put ka dekarbonizaciji u sektorima s visokim emisijama“, rekao je izvršni direktor CEFC-a Ian Learmonth, ukazujući na sektor prometa i proizvodnje.