LIBANONCIMA NAJVIŠE

Australija plaća azilantima da se dobrovoljno vrate kući

22.06.2014 u 18:34

Bionic
Reading

Australija paća izbjeglicama tisuće dolara da prestanu tražiti azil i vrate se kući, objavio je australski ministar useljeništva Scott Morrison.

Iznos ovisi o zemlji, a navodno maksimalnih deset tisuća dolara dobivaju Libanonci. Iranci dobivaju sedam tisuća, a Afganistanci četiri. Pakistanci i Šrilankanci dobivaju manje.

Morrison kaže da je već deset godina standardna praksa nuditi tražiteljima azila poticaj da se vrate kući. On nije objavio o kojim je iznosima riječ, ali već je objavljivano da ih je vlada premijera Tonyja Abbotta utrostručila.

"Paketi su prilagođeni osobi koja se odluči dobrovoljno vratiti kući", rekao je Morrison.

U paketu može biti i smještaj ili školovanje kad stignu u domovinu.

Po Morrisonovim riječima, kad je potencijalnim azilantima postalo jasno da neće dobiti dozvolu trajnog boravka u Australiji, utrostručio se i broj ljudi koji ponudu prihvaćaju. Morrison je ponovio kako "nitko tko je u Australiju doplovio ilegalno neće od ove vlade dobiti trajnu vizu".

Otkako je u rujnu izabrana Abbottova vlada, 382 tražitelja azila dobrovoljno su se vratila kući, objavila je vlada. Morrison nije htio odati koliki je maksimalni isplaćeni iznos.