optužena nakon vojnog puča

Bivša mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi pred sudom 24. svibnja

10.05.2021 u 11:58

Bionic
Reading

Bivša mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, optužena po nekoliko točaka nakon vojnog puča, trebala bi se prvi put pojaviti pred sudom 24. svibnja, rekao je u ponedjeljak njezin odvjetnik.

Javnost Suu Kyi nije vidjela od njezinog uhićenja nakon puča u veljači. Od tada je u svojoj rezidenciji u prijestolnici Naypyidawu, a svoje odvjetnike je vidjela samo tijekom kratkih videokonferencija pod strogim nadzorom snaga sigurnosti.

Videokonferencija je održana i u ponedjeljak, a tijekom nje je njezin odvjetnik Khin Maung Zaw objavio da će se čelnica pojaviti pred sudom 24. svibnja.

On je rekao kako mu se 75-godišnja klijentica čini „dobrog zdravlja“, no dodao je da ju još uvijek nije imao priliku susresti uživo.

„Nismo sigurni da će nam policija omogućiti da privatno razgovaramo s njom prije saslušanja“, kazao je odvjetnik. 

Suu Kyi je optužena da nije poštivala restriktivne mjere uvedene zbog covida-19, za ilegalan uvoz walkie-talkieja, poticanje nemira i kršenje zakona o državnim tajnama koji datira iz kolonijalnih vremena. Optužena je i da je primila stotine tisuća dolara i zlato kao mito. 

Ako bude osuđena zabranit će joj se političko djelovanje te bi mogla dobiti dugu zatvorsku kaznu. 

Ta dobitnica Nobelove nagrade za mir iz 1991. nema pristup informacijama, pa joj vjerojatno nije poznat ni kaos u koji je Mjanmar upao nakon vojnog puča, rekao je u travnju jedan od njezinih odvjetnika. 

Prosvjede za njezinim oslobađanjem i povratkom demokracije u azijsku zemlju snage sigurnosti i dalje krvavo guše. 

Od veljače je u prosvjedima ubijeno najmanje 780 civila, objavila je mjanmarsko Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima AAPP.