NALET ENERGETSKIH PODUZETNIKA

Audi je izgorio, no što je s poslovima para Lalić - Jurilj?

10.04.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Vlasnik spaljenog Audija 8, koji je noćas oko tri sada buknuo u središtu Zagreba u Gundulićevoj ulici, jedna je od brojnih tvrtaka kojima upravljaju supružnici Sunčica Lalić i Dragan Jurilj, bivša manekenka i bivši borac taekwandoa, ali i bivši partneri Vladimira Zagorca, koji se već godinama bave biznisom. Ona je jutros viđena na mjestu požara za vrijeme policijskog očevida. Jurilj nam je otkrio da je do požara došlo najvjerojatnije uslijed nestručnog rukovanja s elektroinstalacijama prilikom ugradnje iPada u automobil

Inače, Sunčici Lalić i Draganu Jurilju poslovi su do sada izgleda išli vrlo dobro. Još lani u prosincu predsjednik Ivo Josipović prerezao je vrpcu i otvorio radove na izgradnji kogeneracijskog postrojenja Viridas Biomass u Babinoj Gredi, koje će do kraja 2015. biti najveće takvo postrojenje u Hrvatskoj snage 9,7 MW.

Pogon gradi tvrtka Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čija je osnivačica Sunčica Lalić, a sada u većinskom vlasništvu tursko-belgijske energetske korporacije Unit Investment N.V., koja se energetskim poslom bavi posljednjih 40 godina. Investicija u Babinoj Gredi vrijedi oko 50 milijuna eura iako su ulagači u nekim priopćenjima za javnost spominjali ukupnu vrijednost i do 70 milijuna eura.

U Hrvatsku doveli turskog milijardera

Turskog milijardera Ünala Aysala, čija se Unit grupa sastoji od dvadesetak kompanija, koje se uglavnom bave energetikom, Sunčica Lalić i Dragan Jurilj doveli su u Hrvatsku. Osim 50 milijuna eura uloženih u pogon, Unit grupa uložit će dodatnih 30 milijuna eura u izgradnju 12 hektara staklenika, hladnjače od 3.500 četvornih metara i paletirnice koja će iskorištavati 50 posto toplinske energije nastale od proizvodnje električne energije u kogeneracijskom pogonu.

'Projekt u Babinoj Gredi napreduje dobro, a radovi će biti gotovi, već početkom 2015. što je ranije od planiranog. Nakon toga slijede pokusni mjeseci rada. Vjerujem da bi u proljeće 2015. projekt u potpunosti mogao zaživjeti. U drugoj fazi ćemo, prema planu, izgraditi staklenike, hladnjače i pokrenuti stakleničku proizvodnju', otkrio nam je Dragan Jurilj

Za postrojenje u Babinoj Gredi Uni Viridas u jesen 2012. osigurao je drvenu sječku kao neophodno gorivo za rad kogeneracijskog postrojenja u kojem će iz iste sirovine dobivati dva različita oblika energije. Na natječaju Hrvatskih šuma sklopili su ugovor za dobavljanje 64 tisuće tona sječke bukve i hrasta uz 16.000 tona drveta ostalih tvrdih listača, i to na rok od 14 godina. Posao s Hrvatskim šumama u vrijednosti je od 21,6 milijuna kuna. No taj natječaj bio je vrlo čudan, jer su se pravila svela na brzinu prijave ponuda, a ne njihovu pogodnost za Hrvatske šume. Onaj tko je prvi prijavio, dobio je sječku, a tvrtka Sunčice Lalić našla se među prvima.

Kako god, nakon gradnje kogeneracije, Uni Viridas planira nastaviti drugu fazu: izgraditi staklenike, peletarnicu i hladnjaču u kojima bi zaposlili oko stotinu radnika iz Babine Grede, što bi se trebalo dogoditi do kraja 2016. godine.

No Lalić i Jurilj aktivni su i na političkom planu. Njezina tvrtka Unisol Kastelica, gdje je suvlasnica i direktorica, 2011. bila je najveći pojedinačni donator SDP-a. Prije parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila Kukuriku koalicija Zorana Milanovića, Lalić je SDP-u donirala 75 tisuća kuna, najviše pojedinačno, kako je kasnije pokazao financijski izvještaj kampanje stranke.

Posljednji financijski podaci, prema Poslovnoj Hrvatskoj, za tvrtku Unisol Kastelica govore da je 2012. završila u gubitku od -236.200,00 kuna. Uni Viridas, koja gradi u Babinoj Gredi, za sada nema zaposlenih, a gubitak 2012. iznosio je -354.600,00 kuna. Partner je u projektu kogeneracijskog pogona i Energia Solutione d.o.o., koja je 2012. poslovala u plusu sa 44.100,00 kuna dobiti, ali joj je posljednjih 29 dana blokiran bankovni račun. Sve su tvrtke registrirane na adresi u Gundulićevoj ulici, gdje je noćas eksplodirao luksuzni automobil.