MANJAK NOVCA ZA ODRŽAVANJE

Atena na rubu sigurnosnog kolapsa zbog neispravnih policijskih radiouređaja

11.03.2019 u 18:57

Bionic
Reading

Policijski radiouređaji koje koriste postrojbe što čuvaju osjetljive lokacije u Ateni, poput američkog veleposlanstva, vrhovnog suda i rezidencije premijera Aleksisa Ciprasa, nisu ispravni ili uopće ne rade, što povećava sigurnosne probleme, upozorili su proteklog vikenda visokopozicionirani dužnosnici grčke policije (ELAS)

Kako piše grčki visokotiražni dnevnik Kathimerini, o neispravnim radiouređajima upozorio je još prošlog ljeta grčki policijski časnik koji je u izvješću tamošnjem ministarstvu unutarnjih poslova upozorio na probleme koji utječu na svakodnevni rad policije u Ateni.

Prema njegovim zapažanjima, prenosivi radiouređaji mogu primati signale, ali ih ne mogu slati, stoga policajci ne mogu prijaviti incident, što, prema riječima policijskog časnika, 'stvara ogromne i nepremostive komunikacijske probleme koji mogu imati nepredviđene posljedice'.

Riječ je, naime, o analognim uređajima Sepura Tetra britanske proizvodnje koji su naručeni 2015. godine, a zamijenili su Siemensove radiouređaje tipa C41 koji su pak posebno naručeni prije održavanja Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine.

Grčki dnevni list Kathimerini ističe kako je za tehničke poteškoće atenske policije zaslužna deaktivacija ranije instaliranih antena u Ateni te manjak financijskih sredstava policije za njihovo održavanje.

S obzirom na ozbiljnost problema koji uzrokuje prekid policijske komunikacije, grčka ministrica civilne zaštite Olga Gerovasili nedavno je posjetila Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Barceloni kako bi se raspitala o najnovijim komunikacijskim sustavima koji bi uskoro trebali zamijeniti neprikladne britanske radiouređaje.