PET DANA NAKON NESREĆE

Atena gori i danas: Prosvjednici pale kontejnere, policija uzvraća suzavcima i šok bombama

05.03.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Sukobi policije i prosvjednika izbili su u nedjelju u Ateni zbog željezničke nesreće u Grčkoj ranije ovog tjedna u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Studenti sveučilišta i željeznički radnici prosvjedovali su u središtu Atene zbog nesreće, najsmrtonosnije u grčkom sjećanju.

Prosvjednici su palili kante za smeće i bacali molotovljeve koktele, a policija je odgovorila suzavcem i šok granatama u središtu grčke prijestolnice, zabilježili su novinari AFP-a.

Prema podacima policije oko 7500 ljudi okupilo se ispred parlamenta u Ateni opremljeno transparentima, odazivajući se pozivu studenata, željezničara i zaposlenika u javnom sektoru.

Pustili su stotine crnih balona u nebo u znak sjećanja na žrtve sudara putničkog vlaka iz Atene za Solun i teretnog vlaka u utorak navečer.

  • +29
Prosvjedi nakon sudara vlakova u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Osjećamo ogroman bijes", rekao je za AFP sindikalac Mihalis Hasiotis koji se pridružio povorci.

"Pohlepa i nepostojanje mjera za zaštitu putnika doveli su do najveće željezničke tragedije u našoj zemlji".

Nakon nesreće upozorava se na dotrajalost željezničke mreže, razne probleme u signalno-sigurnosnom sustavu na željeznici, a upravitelj kolodvora Larise, grada najbližeg nesreći, priznao je svoju odgovornost.

"U ovoj zemlji ništa ne ide dobro... Koga oni zavaravaju?", rekao je Nikos Cikalakis, predsjednik sindikata željezničara.