RATOVI KAO REZULTAT LAŽI

Assange: I novinari su ratni zločinci

08.10.2011 u 21:49

Bionic
Reading

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange obratio se u subotu u Londonu prosvjednicima protiv rata u Afganistanu u kojem je angažirano 9.500 britanskih vojnika i optužio novinare da su i oni ratni zločinci

'Kada shvatimo da su ratovi rezultati laži, koje se prenose britanskoj, američkoj javnosti, cijeloj Europi, pitamo se tko su ratni zločinci. Nisu to samo vođe, nisu to samo vojnici, i novinari su ratni zločinci', rekao je Assange, koji je u Britaniji u kućnome pritvoru jer se žalio na zahtjev za izručenjem Švedskoj gdje je optužen za seksualni napad.

Aktivistica Jemima Khan kazala je okupljenima, kojih je prema tvrdnji koalicije Stop the war (Zaustavite rat) bilo 5.000, da se valja zapitati što je opasnije: 'terorizam ili kontraterorizam'. Afganistan je i dalje najopasnije mjesto za žene, što govori da na svim razinama međunarodna intervencija nije uspjela, ocijenila je.

Assange je kritizirao takozvane 'vrijednosti zapadnog svijeta' i rekao da je (bivša britanska premijerka) Margaret Thatcher bila u pravu kada je rekla da 'društvo više ne postoji'.

'Umjesto toga postoji transnacionalna sigurnosna elita koja si dijeli svijet koristeći se porezima što ih od vas ubere', rekao je prvi čovjek WikiLeaksa.

S 9.500 vojnika Velika Britanija je iza Sjedinjenih Država druga zemlja s najvećim kontingentom u sastavu Međunarodnih mirovnih snaga (ISAF) pod vodstvom NATO-a u Afganistanu.

Od 2001. u Afganistanu su poginula 382 britanska vojnika. Do kraja 2014. Britanija treba povući cijeli svoj kontingent, no 57 posto Britanaca želi njihovo povlačenje odmah, prema rezultatima ankete od četvrtka.