STIŽU I KINEZI

Assadu u pomoć stiže i kineski nosač aviona

28.09.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Idućih dana u sirijsku luku Tartus doplovit će kineski nosač aviona Liaoning s pratećom borbenom grupom, čime će se stvoriti rusko-kineska vojna koalicija podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv tzv. Islamske države, ali i protuteža Zapadnoj koaliciji koju predvode Sjedinjene Države, a koja u ISIL-u ima zajedničkog neprijatelja, baš kao što Bijela kuća u sirijskom predsjedniku vidi ozbiljnu prijetnju

Dolazak Kineza u Siriju bio je očekivan, budući da je službeni Peking s Rusijom, Iranom, Irakom i Sirijom nedavno dogovorio osnivanje operativnog središta u Bagdadu u cilju zajedničke borbe protiv ISIL-a. Kako otkrivaju vojno-diplomatski izvori blisku Kremlju, glavni cilj te koalicije trebao bi imati za cilj prikupljanje i analiziranje situacije na Bliskom istoku i iznalaženju zajedničke strategije u borbe protiv Islamske države.

Kinezi su, osim pokazivanja mišića, involvirani u rat u Siriji i zbog jake nazočnosti kineskog manjinskog naroda Ujgura koji se bore na strani ISIL-a. Taj sunitski narod turkijskog podrijetla koji živi na krajnjem zapadu Kine, često je na meti dominantne kineske etničke skupine Han, a upravo zbog stalnih opresija dio Ujgura bori se na strani Islamske države u redovima islamističke skupine nazvane Sivi vukovi.

Valja napomenuti kako je prije samog dolaska kineskog nosača aviona Sirija još ranije službeno najavila da će ugostiti skupinu kineskih vojnih savjetnika koji bi trebali doploviti idućih dana s nosačem koji se prošlog tjedna prošao Sueski kanal i na putu je prema Latakiji. Visokopozicionirani sirijski vojni dužnosnik koji je stacioniran u Latakiji, pak, nije htio detalje vezane za okupljanje novostvorene vojne koalicije.


Prema nekim najavama, sredinom studenoga trebali bi stići i kineskih borbeni zrakoplovi. Kinesko zrakoplovstvo dopremit će svoje letjelice u ratom poharanu Siriju izravno iz Kine, koristeći iranski zračni prostor, a dio vojne opreme Kinezima će prebaciti ruski transportni zrakoplovi koji će u tu svrhu letjeti iračkim i iranskim zračnim prostorom do konačnog cilja u zračnoj bazi u Latakiji.

U tom sirijskom obalnom gradu već se nalazi oko 2000 ruskih vojnika te tri eskadrile ruskih lovaca-bombardera i jurišnika, a ovih dana pridružit će im se dio crnomorske flote predvođene raketnom krstaricom klase Moskva. Kremlj je prošlog tjedna i službeno najavio dolazak flote nedaleko od ciparskih i sirijskih teritorijalnih voda i to u sklopu 'redovitih pomorskih vježbi', o čemu je tportal već pisao. Ruski vojni savjetnici su, prema pisanju nekih medija, viđeni u i Iraku gdje su dovršeni pregovori o korištenju zračnog prostora, čime se ruska vojna nazočnost značajno proširila od one o kojoj govori službeni Kremlj.

Pristajanje Liaoninga u Tartous, jedinu luku u Sredozemlju koju koriste Rusi, za kinesku ratnu mornaricu ne bi trebao biti tehnički problem. Naime, radi se o nosaču aviona ruske proizvodnje, dok je sirijska luka još otprije opremljena za prihvat i opskrbu brodova ruske proizvodnje.
Ponos kineske ratne mornarice uveden je u službu prije tri godine nakon što je nedovršen kupljen u Ukrajini. Nosač, koji je nazvan po pokrajini na sjeveroistoku najmnogoljudnije države na svijetu, trebao bi prema mišljenju kineskog ministarstva obrane omogućiti Kini da poveća borbenu sposobnost svoje ratne mornarice i poboljša svoju obrambenu sposobnost, ali i imati 'važnu ulogu u obrani državnog suvereniteta'.

Nosač koji se zvao 'Varjag', bio je namijenjen sovjetskoj ratnoj mornarici, godinama se dovršavao u brodogradilištu u Dalianu, u pokrajini Liaoningu, a dosad je izveo desetak pokusnih zadaća na moru. Ukupne dužine 305 metara i brzine do 32 čvora (59 km/h) brod može 'udomiti' nešto više od 2000 vojnika. U hangarima ispod palube smještene su dvije eskadrile mornaričkih lovaca Shenyang J-15 koji su dizajnirani po predlošku ruskog Su-30. U utrobi nosača koji ima autonomiju plovidbe u trajanju od 45 dana nalazi se i šest helikoptera Changhe Z-18 u dvije verzije, transportne i protupodmorničke, četiri ruska helikoptera Ka-31 za rano upozoravanje i nadzor te dva višenamjenska helikoptera Harbin Z-9 koji su napravljeni po uzoru na francuski Eurocopter AS365 Dauphin.

Operativno djelovanje Liaoninga, smatraju vojni analitičari, bit će odlična prilika za testiranje kineske vojne tehnike u ratnim uvjetima, ali i tehničkih poboljšanja najavljenog programa izrade dvaju nosača zrakoplova domaće proizvodnje.