SLOMLJEN POBUNJENIČKI OTPOR

Sirijski režim kontrolira gotovo čitavu istočnu Gutu

23.03.2018 u 23:17

Bionic
Reading

Sirijski režim sada kontrolira 90 posto posljednjeg pobunjeničkog uporišta blizu Damaska, u istočnoj Guti, nakon više od mjesec dana smrtonosnih bombardiranja koja su se završila dogovorom o evakuaciji s dvjema pobunjeničkim skupinama pod pokroviteljstvom Rusije

'Zadnji konvoj odlazi iz Haraste na sjever Sirije (...), režim kontrolira više od 90 posto' teritorija koji su prije držali pobunjenici u istočnoj Guti, objavio je u petak navečer Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

'Dušom i tijelom smo uz tebe, Bashare', izvikivali su vojnici pred kamerama sirijske državne televizije blizu Haraste, u čast predsjednika Bashara al-Assada.

  • +20
Istočna Guta u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Više od 1.600 civila je poginulo od 18. veljače u neprekidnom bombardiranju Gute koje se pojačalo zadnjih dana, dodaje SOHR koji je izvijestio o smrti najmanje 485 vojnika režima i 310 pobunjenika u toj ofenzivi.

Džep u Harasti, jednoj od triju pobunjeničkih enklava preostalih u istočnoj Guti, 'očišćen' je od pobunjenika, objavila je u petak navečer sirijska državna televizija, pošto je u dva dana iz nje otišlo više od 4.000 ljudi, među kojima 1.400 boraca salafističke skupine Ahrar al Sham, koji su pristali poći u pokrajinu Idlib, na sjeverozapadu, koja nije u rukama režima.