NAKON GOSTOVANJA KOD STANKOVIĆA

Arsenijević dobio otkaz u srpskom listu Press!

18.11.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Nagrađivani beogradski pisac Vladimir Arsenijević obaviješten je o otkazivanju suradnje u srpskom listu Press. Nakon gostovanja u emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića, u kojoj je govorio i o Vukovaru, Arsenijević je potjeran iz Pressa u 'indikativnom trenutku', kako je pisac komentirao u izjavi za tportal

Vladimir Arsenijević bio je jedan od zanimljivijih kolumnista srpskog dnevnog lista Press, što i nije toliko iznenađujuće jer je riječ o NIN-ovom nagradom ovjenčanom piscu i dugogodišnjem uredniku te bivšem pankeru koji je svirao gitaru u nekoliko bendova, od Srbije do Meksika. Poznat je po svojim pacifističkim stavovima, koje je izrazio i u svojem legendarnom prvijencu 'U potpalublju', napisanom za vrijeme opsade Vukovara. Arsenijevićev stav protiv razaranja grada zabilježila je i nova miloševićevska kulturna elita, pa je Momo Kapor svojem mlađem kolegi – koji je u Grčkoj radio kao turistički vodič za bogate Srbe – imao priliku objasniti da je Vukovar tek 'provincijski barok'.

To je bila tema jedne od zadnjih kolumni koje je Arsenijević objavio u Pressu, a nakon njegova gostovanja kod Stankovića obaviješten je da mu se otkazuje suradnja 'iz financijskih razloga'. Arsenijević smatra da se to dogodilo 'u indikativnom trenutku', ali i da je imao sve više problema 'pronaći zajedničke teme' s uredništvom Pressa. Kolumnist zamjera Pressu i objašnjenje o otkazu suradnje koje je išlo 'po standardnom neargumentiranom smislu da nema više sredstava', što je za Arsenijevića pokazatelj većeg, sistemskog problema - 'političari su vlasnici medija' te je 'danas mnogo teže pronaći slobodan prostor za svoje stavove'.

Podsjećamo, Vladimir Arsenijević je gostovao u emisiji 'Nedjeljom u 2' i u povodu dvadesetogodišnjice pada Vukovara, izrazivši perspektivu jedne drugačije Srbije prema tome, što je izazvalo mnoge reakcije u tzv. regiji. 'Super je kad te pljuju i Srbi i Hrvati', kroz smijeh komentira Arsenijević reakcije na svoj nastup kod Stankovića. 'Kod Srba je to da sam kukavica, prozivaju me što idem Hrvatima na noge; ima tu i izraza oduševljenja, ali nema pravog razumijevanja.' Iako više neće pisati kolumne za Press, Arsenijević konstatira da 'danas postoji internet', još uvijek donekle izvan domašaja 'političko-medijskog kompleksa' koji vlada Srbijom. 'Neki ljudi ne vole kad ih se proziva', kaže pisac.

Gostovanje Vladimira Arsenijevića u emisiji 'Nedjeljom u 2'

Ironično, ali i vrlo simbolično zvuči činjenica da je posljednja kolumna Vladimira Arsenijevića objavljena u Pressu bila eulogij Radomiru Konstantinoviću i njegovoj 'Filozofiji palanke', dakle baš onakvog stanja uma koje je dovelo i do toga da se Arsenijeviću otkaže suradnja u Pressu. Tportal je pokušao kontaktirati s glavnim urednikom tog lista, no odgovorili su nam da je nedostupan, a njegov zamjenik također se nije mogao javiti.

Aleksandar Stanković
pak kaže da je 'tužno ako je prekid suradnje Arsenijeviću bio potaknut njegovim gostovanjem na HTV-u i kritičkim opaskama o nacionalizmu'. Stanković kaže da je redovito čitao Arsenijevićevu kolumnu u Pressu te da ga je baš ona o Momi Kaporu - kojeg je Arsenijević u 'Nedjeljom u 2' nazvao 'sociopatom' - potaknula da beogradskog pisca pozove u goste. Stanković je izrazio nadu da će Vladimir Arsenijević uskoro naći novi kolumnistički angažman, 'pa možda i u hrvatskim medijima', jer ga takav autorski glas zaslužuje.

Na pitanje kojeg sljedećeg pisca planira pozvati u goste i tako mu priuštiti otkaz suradnje, Stanković je duhovito odgovorio: 'Aralicu?' Naravno, kolumne se uvijek otkazuju nepodobnima, ne i književnim djedovima nacije, a čini se da je gostovanje Vladimira Arsenijevića u 'Nedjeljom u 2' bila kap koja je prelila čašu njegovih urednika u Pressu. 'Zbog financijskih razloga' novomenadžerski je govor za cenzuru, što je, primjerice, u banjalučkim Nezavisnim novinama osjetio i Boris Dežulović. Nakon što se u jednom tekstu dohvatio svemoćnog vladara Republike Srpske Milorada Dodika, Nezavisne novine su ga proglasile preskupim autorom, jednako kao što je sada Press učinio Arsenijeviću.