ARMENSKA CRKVA BEZ PRAVA

Armenci u Turskoj mole jednom godišnje

20.09.2010 u 22:04

Bionic
Reading

Turska vlada je po prvi puta nagon genocida nad Armencima 1915. dozvolila misu u jednoj crvi Armenskog patrijarhata u Turskoj, ali drži sve 45 crkve te zajednice pod nadzorom ministarstva kulture

Crkva Svetog Križa, na otoku Aktamar, na jezeru Van na istoku Turske, bila je zatvorena punih 95 godina. Prije toga kroz sedam stoljeća je bila jedna od četiriju sjedišta Armenske katoličke crkve. Očekivalo se da na prvu misu koju turska vlast dozvoljava dođe 5.000 ljudi, ali su restauratori odbili na krov postaviti 200 kilograma težak križ, postavili su ga pored ulazna vrata, što je revoltiralo vjernike, pa ih je došlo svega tisuću.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan smatra tu gestu (koja će se dozvoljavati samo jednom godišnje zbog lošeg stanja crkve) važnom u procesu poštivanja drugih konfesija i religija u Turskoj.

Armenci, međutim, okupljeni oko lista Agos, smatraju tursku vlast i premijera Erdogana licemjernim i negiraju postojanja vjerskih sloboda za sve podjednako.

U armenskome slučaju zbog prijepora oko genocida koji Turska ne priznaje. Turska de facto govori o protjerivanju 200.000 Armenaca iz Turskoga Carstva jer su bili produžena ruka Rusije. Armenci govore o genocidu najmanje 800.000 pa sve do milijun sunarodnjaka.

Granica između Armenije i Turske i danas je zatvorena, diplomatskih odnosa nema. Jedna se crkvica otvorila. Misa je odslužena. Mržnja, netrpeljivost i ograničena sloboda ostaju.