zločini protiv čovječnosti

Argentinsko pravosuđe uoči summita G20 priprema klopku za saudijskog princa

30.11.2018 u 10:17

Bionic
Reading

Dan uoči početka summita skupine G20 u Buenos Airesu, argentinsko pravosuđe poduzelo je u četvrtak početne korake u razmatranju zahtjeva organizacije Human Rights Watch da se saudijskom prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu sudi za navodne zločine protiv čovječnosti u Jemenu

Kako ocjenjuju strani analitičari, namjera organizacijeza ljudska prava Human Rights Watch je izložiti budućeg saudijskog kralja neugodnostima tijekom summita G20 koji počinje u petak u Buenos Airesu.

Argentinski federalni sudac Ariel Lijo, javljaju tamošnji mediji, prihvatio je zahtjev tužitelja Ramira Gonzalesa da ustanovi vodi li se protiv princa izvan Saudijske Arabije istraga zbog mogućih zločina portiv čovječnosti, prije nego što bi argentinsko pravosuđe moglo pokrenuti postupak protiv prijestolonasljednika.

Pravni sustav Argentine, naime, omogućuje da se pred njezinim sudovima sudi i za zločine protiv čovječnosti počinjene u drugim zemljama.

Agencija AP ocjenjuje kako je malo vjerojatno da će protiv budućeg saudijskog kralja biti podignuta optužnica, obzirom da je sucu za donošenje odluke potrebna prethodna informacija argentinskog ministarstva vanjskih poslova o stanju u Jemenu, ali i iz Turske, kao i od Međunarodnog kaznenog suda za što je potrebno određeno vrijeme.

Sudac je, također, od organizacije Human Rights Watch zatražio uvid u detalje kojima potkrijepljuje svoje tvrdnje protiv princa Mohameda.

AP podsjeća da ta organizacija optužuje saudijskog prijestolonaslednika za ratne zločine u Jemenu i za odgovornost za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

  • +3
Mohamed bin Salman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Argentinsko pravosuđe, poduzimajući korake k formalnoj istrazi, šalje jasnu poruku da čak i moćni dužnosnici poput Mohammeda bin Salmana nisu iznad zakona i da će biti temeljno provjereni ukoliko su umiješani u ratne zločine. Oblak sumnje će lebdjeti nad njim, dok on na summitu G-20 pokušava ponovno izgraditi svoj poljuljani ugled. Za svjetske čelnike bi bilo bolje da dvaput razmisle prije nego što se budu fotografirali s nekim tko bi se mogao naći pod istragom za ratne zločine i mučenje', navodi se u priopćenju Human Rights Watcha.