PAHOR U SLOVENSKOM PARLAMETU

'Arbitražni sporazum je dobar za Sloveniju'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.03.2010 22:22
  • Objavljeno 01.03.2010 u 22:18
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u ponedjeljak je u parlamentu još jednom rekao da je arbitražni sporazum što ga je lani potpisao s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor za Sloveniju dobar.

O tome će svoje moći reći parlament, pošto ustavni sud odgovori na pitanja koja mu je u vezi s tim sporazumom uputila vlada i nakon "vjerojatna" referenduma na kojemu bi slovenski birači rekli treba li ga i potvrditi, rekao je Pahor u slovenskom parlamentu.

"U sporazumu je važno da sadrži i načelo pravednosti. Ne samo da arbitražni sporazum u svom trećem članku daje nalog arbitražnom sudu da odredi kontakt slovenskog teritorijalnog mora s međunarodnim vodama nego taj sporazum upozorava da sud pri donošenju svoje odluke mora voditi računa i o svim relevantnim okolnostima", rekao je Pahor, odgovarajući na zastupnička pitanja predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča

Jelinčič je rekao da je arbitražni sporazum loš jer ne predviđa da će Slovenija dobiti teritorij po "načelu pravednosti". Ustvrdio je da bi Pahor trebao organizirati "mirovnu konferenciju" na kojoj bi se raspravljalo o pravednim granicama i "mirovnom sporazumu" koji bi trebao uslijediti pošto više nema Jugoslavije.

Pahor je međutim objasnio da će regionalna konferencija u drugoj polovici ožujka ponovno afirmirati Sloveniju kao važna regionalnog i europskog igrača koji je za mir i stabilnost na Balkanu, ali vodi računa i o svojim interesima, osobito gospodarskim.

"Naglašavam da je arbitražni sporazum koji sam u Stockholmu potpisao s hrvatskom premijerkom za Sloveniju bio velik uspjeh. U drugim okolnostima do takva povoljna sporazuma ne bi moglo biti i mislim da smo iskoristili priliku koja nam se u kratku vremenu ukazala i postigli ono što je za slovenske nacionalne interese najvažnije i najkorisnije. No o tome će na kraju krajeva odlučivati zastupnici i zastupnice, a možda i naši građani na referendumu", rekao je Pahor.

Dodao je kako Slovenija "može biti zadovoljna" sporazumom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi