OCJENA EU-A

Arapsko proljeće najbolji odgovor na fanatizam 11. rujna

09.09.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Arapsko proljeće najsnažniji je odgovor na mržnju i fanatizam koji su prije deset godina doveli do terorističkih napada 11. rujna, ocijenili su u petak predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

'Deset godina nakon 11. rujna, ljudi na ulicama Tunisa, Kaira, Bengazija i širom arapskog svijeta poslali su snažan signal za slobodu i demokraciju. To je najsnažniji odgovor na glupu mržnju i slijepi fanatizam zločina 11. rujna' 2001.', poručili su u zajedničkoj izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

Ipak, upozorili su, 'ideologije stranputice koje su bile iza tih napada i dalje su prijetnja'. 'Zato je Europa na strani naših prijatelja i saveznika u svjetskoj borbi protiv terorističkih mreža i njihove gospodarske potpore.'

Europa je i dalje 'na oprezu' i radi sa svojim američkim saveznicima kako bi spriječila 'širenje terorizma i pogrešnih ideja', istaknuli su, pozivajući na nastavak borbe protiv ekstremizma i regrutiranja novih terorista.

'Promicanje vladavine prava, ljudskih prava i demokracije, otvorenog dijaloga između kultura i osiguranje ekonomskih i obrazovnih prilika najbolje su jamstvo za poboljšanje sigurnosti naših sugrađana i partnera u svijetu', poručili su.