ZASAD SAMO KONCEPT

Arape zanima srpski protupobunjenički avion

25.05.2017 u 15:18

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo obrane i beogradski Vojnotehnički institut početkom tjedna predstavili su svoj novi koncept u obliku jednomotornog tzv. COIN aviona koji se koristi kao protupobunjenička letjelica

Kako piše specijalizirani srbijanski zrakoplovni portal Tango Six, koncept je predstavljen delegaciji oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je u ponedjeljak posjetila srbijansko ministarstvo obrane i glavni stožer Vojske Srbije.

Projekt srbijanskog protupobunjeničkog aviona početkom godine predstavljen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima čija se vojska može podičiti tehnološkom opremljenosti bez premca u regiji i šire.

Tijekom posjeta delegacije, sudeći prema objavljenim fotografijama, domaćini su predstavili koncept jednomotornog COIN dvosjeda s potisnom elisom i dvostrukim repnim stabilizatorom, dok se na krilu nalaze osam podvjesnika za oružje, kao i nišan te FLIR termovizijska kamera za noćno djelovanje.

Razvoj južnoafričkog aviona potrajao je tek tri godine Izvor: Društvene mreže / Autor: New Update Defence

Srbijanski zrakoplovni portal ističe da predstavljena letjelica izgledom uvelike podsjeća na južnoafrički izviđački i protupobunjenički avion AHRLAC čiji je razvoj trajao tek tri godine. Ta letjelica može ponijeti 800 kilograma naoružanja i opreme, a autonomija leta traje do 7,5 sati.