Blaženka divjak:

'Apsolutna laž je da je odlazak matematičara na Olimpijadu upitan'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2018 17:06
  • Objavljeno 23.11.2018 u 17:06
Blaženka Divjak

Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Ministica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je "apsolutna laž da se u bilo kojemu trenutku odlazak naših mladih matematičara na Olimpijadu vezao uz bilo što, osim uz državni proračun", odnosno da je njihov odlazak upitan, te istaknula da se sustavno povećava proračun za natjecanja i darovite.

U prigodi obilježavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama ministrica Divjak bila je jedna od supotpisnika Sporazuma o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a pred Banskim dvorima odgovorila je i na novinarsko pitanje da komentira medijske napise o tomu da mladi matematičari neće, zbog financijskih razloga, otputovati na Olimpijadu.

"Apsolutna je laž da se u bilo kojem trenutku odlazak naših mladih matematičara na Olimpijadu vezao uz bilo što, osim uz državni proračun", rekla je ministrica. Ustvrdila je kako se proračun za natjecanja i darovite povećava iz godine u godinu.

"Morate znati da je prošle godine u proračunu za natjecanja i darovite bilo oko 600 tisuća kuna, ove godine dva milijuna kuna, a iduće godine će biti dva i pol milijuna kuna", izjavila je ministrica Divjak. To pak znači, dodala je, da mi povećavamo proračun, te kako i ove godine plaćamo odaske na natjecanja, a plaćat ćemo ih i iduće godine.

Ponovila je kako to znači da je apsolutna laž da mladi hrvatski matematičari neće ići na Olimpijadu, ali je i objasnila kako su udruge 'drugi par rukava'.

"Postoje sredstva za udruge u odgoju i obrazovanju koja onda dolaze iz lutrijskih sredstava i u tom je dijelu, između ostalih, i udruga Hrvatsko matematičko društvo (HMD) koja se isto javila na natječaj za novac iz lutrijskih sredstava", rekla je Divjak.

Ministrica je objasnila da "u prvom valu HMD nije dobio novac ali se, kako se puni proračun iz lutrijskih sredstava, tako spušta i crta. I evo već danas će biti prvo spuštanje crte i jedna ekskluziva - koliko sam vidjela prvim spuštanjem crte obuhvaćen je i HMD, a još će biti i nekoliko spuštanja crte do kraja godine".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!