ANALITIČARI SKEPTIČNI

Antikukuriku koalicija ima šanse tek nakon Karamarkove isprike

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 06.10.2012 05:40
  • Objavljeno 06.10.2012 u 05:40
karamarko milanović

karamarko milanović

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža: Mihaela Maras

HDZ je postigao dogovor s HSP-om dr. Ante Starčević i Blokom umirovljenici zajedno o zajedničkom nastupu na lokalnim, parlamentarnim i izborima za eurozastupnike. Potvrđeno je to iz te tri stranke, s napomenom da bi sporazum i službeno trebao biti potpisan krajem mjeseca

Iako se u HDZ-u nadaju da će stvaranjem nove koalicije, kojoj bi se još trebao pridružiti HSS, biti dostojan protivnik Kukuriku koaliciji, analitičar Jaroslav Pecnik sumnja da će izborom ovakvih partnera HDZ postići bolji rezultat.

'HSP dr. Ante Starčević i BUZ su marginalne stranke. Recimo, uzmite onda primjer Gordana Matkovića koji je nedavno postao član HSP-a AS. To je tom čovjeku već četvrta stranka i zbog toga ostavlja dojam neuvjerljivosti. Istina, govorimo o lokalnoj razini, ali mislim da se preslikava na cijelu državu', kazao je za tportal Pecnik.

Uvjeren je da HDZ može razmišljati o boljem rezultatu tek kada obavi neke predradnje - 'kada se Karamarko ispriča zbog svega što je HDZ učinio i kada osmisli program i nađe 'socijalnu priču' koja se tiče standarda življenja, što građane najviše zanima'.

'Ovdje se radi o koaliciji iz nužde. HDZ-u HSP ne treba jer prisjetimo se kako se HDZ uvijek odnosio prema pravašima. Radi se o preslaboj koaliciji koja je iznuđena', smatra Pecnik, dodajući da će prvi pravi test za antikukurikavce biti lokalni izbori i da će se tada vidjeti hoće li koalicija uopće potrajati.


Politički analitičar Davor Gjenero ne bi tako lako otpisao HDZ i njegove nove partnere. 'Karamarko stvaranjem koalicije ima potrebu pokazati da nije sam i izoliran, nego da ima i druge partnere. Međutim, po mom mišljenju, HDZ u toj koaliciji više daje svojim partnerima nego što od njih dobiva', smatra Gjenero.

Uvjeren je da će HDZ s potencijalnim partnerom HSS-om ostvariti solidan rezultat na lokalnim izborima, jer u malim sredinama još uvijek dobro kotira. 'HDZ će vjerojatno opet imati najveći broj vijećnika, načelnika i župana', kaže Gjenero, dodajući da HDZ i SDP po aktualnom rejtingu nisu miljama daleko te da mala razlika ne isključuje HDZ iz igre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi