POČETAK SUDSKOG PROCESA

Ante Tomić: Hasanbegović je zlonamjeran i pakostan

06.07.2016 u 11:47

Bionic
Reading

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u 9.30 započeo je proces u kojemu ministar kulture u ostavci Zlatko Hasanbegović tuži novinara i pisca Antu Tomića, zahtijevajući da mu plati trideset tisuća kuna za duševne boli zbog teksta 'Jadi političkog minotaura' objavljenog 28. siječnja ove godine u beogradskom NIN-u. Pred sudom se okupilo nekoliko aktivista koji prosvjeduju protiv Hasanbegovićeve tužbe

Na sudu se održava pripremno ročište, zatvoreno za javnost, na kojemu će sudac dogovoriti kako kani voditi postupak. Zlatko Hasanbegović nije se pojavio na sudu, ali zato jest Ante Tomić, koji je u izjavi za televiziju N1 rekao kako misli da njegov tekst ministru u ostavci nije nanio neugodnosti.

'Tekst je izašao u Beogradu i bio bi nepoznat da ga sam Hasanbegović nije učinio poznatim, nosio u Vladu i pokazivao Karamarku. On je napravio predstavu oko teksta, koji je po mom sudu i sudu moje odvjetnice vrlo blag', kazao je Tomić.

Dodao je da je tekst napisao na početku ministarskog mandata Zlatka Hasanbegovića, kada nije 'imao pojma da je on zlonamjerna i pakosna osoba'. Tomić inzistira da je riječ o vrlo blagom i umjerenom tekstu u kojemu on navodi da se Hasanbegović pojavio kao zagrebački musliman među 'desničarima koji su uglavnom islamofobi'. Tomić, štoviše, osjeća 'sućut prema čovjeku koji se trudi svidjeti ljudima koji njega potajno ne podnose'.

Ovdje smo da bi se Hasanbegović prikazao velikim Hrvatom

'Stvarno mi nije bilo ni u peti da mu nanesem duševne boli. Mislim da smo ovdje kako bi se on prikazao velikim Hrvatom kojeg čak i u Beogradu napadaju. Mislio sam da je bolja osoba, da neće biti tako strašan ministar. Uvijek sam oprezniji prema manjinama – negdje se trudim biti dobronamjeran i oprezan', ustvrdio je Tomić, dodajući da je zato objavio tekst tamo gdje je 'mislio da to neće biti toliko primijećeno'.

Na pitanje bi li danas napravio isto, odgovorio je potvrdno, baš kao i na pitanje je li ova tužba napad na slobodu govora. Podsjetio je Tomić da Hasanbegović to čini opetovano, kako je bilo u slučaju Vijeća za elektroničke medije i intervencija prema HRT-u. 'Cijelo vrijeme pokušava kontrolirati medije', rekao je Tomić.

Hasanbegovićevo priopćenje nakon napada na njega u Splitu Tomić je ocijenio 'dosta odvratnim', a ishod suđenja nije želio prognozirati.

Berković: Nastavak desanta na medije

Na prosvjedu pred Općinskim sudom susreli su se kulturnjaci i aktivisti iz nekoliko organizacija, poput GONG-a i Radničke fronte. Jelena Berković iz GONG-a izjavila je da bez obzira što je Vlada pala, ostavlja teške tragove na slobodu medija. 'Svjedočimo nastavku desanta na medije, uz vrlo zabrinjavajuće simptome', kazala je Berković, dodajući da oni koji su na vlasti trebaju snositi i svojevrsnu političku odgovornost. 'Kada jedan ministar kulture tuži novinara, to nije samo simptom njegovog nezadovoljstva tekstom, nego i nerazumijevanja političke kulture i slobode izražavanja', upozorila je Berković. Podsjetila je da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio da je pisanje o austrijskom političaru Heideru kao 'idiotu' bilo dozvoljeno i ulazilo prostor slobode govora.


Hasanbegović: Tomić mi je hotimično i zlonamjerno prouzročio štetu

U Hasanbegovićevoj tužbi stoji, objavio je Jutarnji list, kako mu je Tomić 'hotimično i zlonamjerno prouzročio štetu' te kako formulacije iz teksta 'imaju potpuno jasnu, očitu svrhu da Hasanbegovića prikažu kao maloumnika, klauna i redikula, a k tome i kao bijednika, dakle – kao čovjeka koji ne zaslužuje nikakvo poštovanje okoline i pristojan odnos drugih ljudi'.

U odgovoru na tužbu, Tomićeva odvjetnica Vesna Alaburić podsjetila je na Hasanbegovićevo javno slavljenje ustaša, pa ustvrdila kako 'postoji razborita činjenična osnova da se o javnom djelovanju ministra kulture (...) iznesu sporni vrijednosni sudovi'. Oni su, nastavlja Alaburić, 'možda uvredljivi, uznemirujući ili šokantni za Hasanbegovića ili dio populacije. Ali oni svakako jesu zaštićeni temeljnim načelima slobode govora u demokratskom društvu'.

Tomić je u NIN-u osuo paljbu na Hasanbegovića, naglašavajući da 'osjeća stanovitu naklonost prema tom retardu i nemogućem biću koje ga podsjeća na političkog minotaura i ideološkog jednoroga'. Tomić u kolumni dodaje: 'Dira me u srce slaboumnost ovoga zagrebačkog muslimana. Nakon Tuđmanova dijeljenja Bosne, klanja u Ahmićima i hrvatskog konclogora za Bošnjake čisto se sažalim nad ustaškim klaunom koji se trudi svidjeti onima koji ga preziru i iza leđa, potiho, zovu balijom.'