MINISTROV ODGOVOR

Tomić me je zvao retardom i balijom, a HND je šutio

05.04.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna u Splitu fizički napadnut novinar i književnik Ante Tomić, a Ministarstvo kulture reagiralo na napad nesvakidašnje cinično, Zlatko Hasanbegović je kao prvi čovjek kulture u Hrvata na novinarski upit o svojoj izjavi o napadu na Tomića kazao kako to 'nije bilo nikakvo priopćenje ni izjava, već ad hoc intervencija vezana uz upit jedne konkretne medijske kuće' te je podsjetio da ga je Tomić u beogradskim novinama prozvao 'cinikom, maloumnikom i retardom'

Podsjetimo, značajan dio domaće kulturne i ine javnosti bio je zgranut priopćenjem Ministarstva kulture nakon napada na Tomića, u kojem stoji kako Ministarstvo kulture ‘osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina’, uz dodatak kako ovaj slučaj ‘ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ’. Iz tog priopćenja može se zaključiti kako resorno ministarstvo osuđuje napad, ali i kako aludira na to da je književnik sam kriv za napad jer ne pazi što piše te indirektno upozorava druge novinare i književnike te ostale građane da vode računa o onome što govore u javnosti.

Hasanbegović je jučer podsjetio kako su na njegovo ministarstvo stizali upiti vezani za nedavnu provalu u stan riječkog redatelja Olivera Frljića, podsjetivši pritom kako Ministarstvo kulture ‘nije prava adresa za komentare, ne daj Bože da se dese, fizičkih napada’, dodajući kako je prava adresa za to Ministarstvo unutarnjih poslova koje mora štititi sigurnost građana.

‘Neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga. Bezuvjetno sam osudio nasilje. Nasilje je osuđeno bezuvjetno, ali upozoravam, u pogledu još uvijek marginalne pojave tjelesnoga nasilja u hrvatskom društvu, da kod nas postoji porast potpuno iracionalnoga govora mržnje i različitih uvreda kojima sam, među ostalima, i ja bio obasut posljednjih mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, ali podsjećam da je gospodin (Ante Tomić, op. a.) u beogradskim novinama mene nazvao, citiram, retardom i maloumnikom. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskog i medijskog govora, ali zanimljivo, ni Hrvatsko novinarsko društvo ni ijedna druga ustanova nisu na to reagirali. Mislim da se to treba znati’, izjavio je Hasanbegović Večernjem listu, podsjećajući kako nikada nije nikoga osobno vrijeđao te kako je ‘osoba dijaloga, ali i načelnih beskompromisnih političkih i nacionalnih stavova, za koje ne traži da ih svi slijede’.

Doista, Tomić je u beogradskom tjedniku NIN osuo paljbu i neumjesno izvrijeđao novog ministra kulture koji je dolaskom na jednu od sjednica Vlade s primjerkom srbijanskog tjednika pod rukom pokazao kako je pročitao tekst otisnut ćirilicom, a koji potpisuje Tomić.

Splitski novinar i književnik je odmah na početku svoje kolumne u NIN-u posvećene Hasanbegoviću naglasio kako ‘osjeća stanovitu naklonost prema tom retardu i nemogućem biću koje ga podsjeća na političkog minotaura i ideološkog jednoroga’.

Tomić u kolumni dodaje: 'Dira me u srce slaboumnost ovoga zagrebačkog muslimana. Nakon Tuđmanovog dijeljenja Bosne, klanja u Ahmićima i hrvatskog konclogora za Bošnjake čisto se sažalim nad ustaškim klaunom koji se trudi svidjeti onima koji ga preziru i iza leđa, potiho, zovu balijom.'

Rado čitani Tomić ističe kako su Hasanbegovićevi stavovi skandalozni i kako je sasvim neprikladan za ministra, dodajući kako je ‘ravnodušan na bijednika, dijelom i zato što zna kako je često ponižavajuće i ružno biti manjina, bilo kakva manjina, u Hrvatskoj’.

‘Mnogo je puta taj morao progutati dostojanstvo i usnuti u suzama da bi bio ministar u HDZ-ovoj vladi. Kraj sve njegove muke, ne trebam mu još i ja, Zlatko Hasanbegović i bez mene ima dovoljno neprijatelja. Na koncu, blajburški purger muslimanske vjeroispovijesti na čelu Ministarstva kulture, na mjestu za koje se nitko nije otimao, u zemlji gdje se kultura ne cijeni, dovoljna je nevolja’, zapisao je Tomić, zaključujući kako se ‘valja štedjeti i čuvati snagu za okršaje s ozbiljnijim, autentičnijim hrvatskim luđacima kojih ne manjka u Vladi što je u petak izglasana u državnom parlamentu, a koja podsjeća na meksičku bandu iz vesterna Sergija Leonea’.