NERVOZni povjerenik

Ante Ramljak nije nam rekao baš sve: Što je neverbalno poručio?

11.04.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Ante Ramljak osoba je u koju su u ovom trenutku upereni svi pogledi i pred kojom je, kako je rekao šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, najveći gospodarski izazov u novijoj hrvatskoj povijesti. Je li spreman na svoja pleća preuzeti takav izazov? Sudeći po neverbalnim signalima koje nam je odašiljao tijekom jučerašnjeg predstavljanja, nema mjesta optimizmu

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor u čijim će rukama biti konci za povlačenje svih ključnih odluka vezanih za posrnuli koncern, svoj je prvi nastup odvozio prilično neuvjerljivo, smatra Ljiljana Buhač, stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju. Ne dvoji da je Ramljak stručna osoba, no njegov jučerašnji nastup nije odavao takav dojam.

'Iz nastupa je bilo vidljivo da se baš ne osjeća ugodno u ulozi koja mu je dodijeljena te se mogao steći dojam da to nije bio njegov izbor. U obraćanju je djelovao nervozno, preplašeno i neuvjerljivo. Nedostajali su stav i vjera u ono što govori te fluidnosti u govoru tijela', kaže Buhač za tportal.

U prilog tome ide i informacija da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić Ramljaka cijeli protekli vikend nagovarala da u ruke preuzme ovaj vrući krumpir.

'Neverbalni signali slali su poruku da baš i ne vjeruje u izrečeno, što se dalo iščitati čestim slijeganjem ramena. Visoka razina stresa bila je vidljiva na licu – povlačenje usana, izbjegavanja očnog kontakta s novinarima, previše nervoznih radnja – rukama, nogama, ljuljanje, samoutješni pokreti, nesiguran glas i niska razina samopouzdanja', analizira Buhač. Ramljak je najprije zavapio kako je vremena malo, da bi potom molio javnost da mu da malo vremena za prve korake. Optimističnih poruka nije bilo ni za lijek.

  • +7
Predstavljanje Ante Ramljaka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Sve informacije koje smo dobili, a koje nisu bile strukturirane, daju nam pojačan osjećaj ozbiljnosti situacije i neuvjerljivost te neizvjesnost za njihovo uspješno rješavanje. Nastup gospodina Ramljaka nije ulijevao optimizam i sigurnost', poručuje Buhač. Usporedila je njegov nastup s onim Antonija Alvareza III. otprije tjedan dana, kada se ovaj stručnjak za izvlačenje posrnulih kompanija predstavio javnosti.

Njegov je nastup bio siguran, sa stavom. 'Strukturirana, otvorena i jasna komunikacija koja je usklađena s govorom tijela. Poruke koje je poslao bile su jasne, očito je riječ o vještom i uvjerljivom komunikatoru', zaključuje Buhač.

Ante Ramljak s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić na predstavljanju u Vladi Autor: VVlada RH