predsjednik u kastvu

[FOTO] Milanović: U ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima, to je kazneno djelo

02.10.2022 u 14:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je upis HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u ratnu školu “Ban Josip Jelačić” ocijenivši da je to kazneno djelo jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima koji su po definiciji državni dužnosnici.

“Ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo, bez obzira što je član Odbora za obranu. Bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu, jer to su kriminalci koji krše zakon”, rekao je Milanović u Kastvu.

Odgovarajući na pitanja novinara o vojnom školovanju saborskog zastupnika Bačića (HDZ), rekao je da je time ministar obrane Mario Banožić još jednom prekršio zakon, a ovoga puta mu je, ustvrdio je, u tom kaznenom djelu asistirao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo. (...) Zakon kaže, to je škola u koju mogu ići samo službenici. Imamo cijelu piramidu regulative koja određuje što je dužnosnik. Službenik je načelnik, ravnatelj, a saborski zastupnik je par excellence dužnosnik”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da mu je u petak ravnatelj VSOA-e Ivan Kinder poslao zahtjev za razrješenjem, a da je isto dobio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Čovjek se ponaša vojnički ipak. Dobio sam njegov osobni dopis, od petka”, rekao je Milanović, koji je postupak razrješenja pokrenuo zbog pronevjere novca u toj agenciji.

Predsjednik Vlade ranije je najavio kako će razriješiti Kindera, ali i da će novi šef VSOA-e biti imenovan kada se postigne dogovor oko kandidata.

“Što ćemo sada? Čekati dok HDZ ne iskoordinira koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-e i to meni bacili preko tarabe, da potpišem. Može, u paketu s ostalim, sa svim onim što opstruiraju godinu dana”, poručio je Milanović.

Bela nedeja u Kastvu, gost predsjednik Milanović: Lijepo mi je ovdje

- Na tradicionalnom sajmu u čast mladog vina Bele nedeja u Kastvu priređena je u nedjelju manifestacija "Pozdrav Beloj nedeji", a hrvatski predsjednik istaknuo je da je tu prvi put bio 2007. te da otad često dolazi jer mu je tu lijepo.

  • +16
Predsjednik Milanović sudjelovao je u manifestaciji Bela nedeja Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

"Kad malo bolje upoznaš Hrvatsku, shvatiš da se naše pučke fešte mogu podijeliti u nekoliko kategorija. Prve su one u kojoj su svi muškarci teško naoružani, s arsenalom oružja, topuzima, kuburama i konjima. Druga su one u kojima su naoružani lako, za svaki slučaj, ako se pripuca. Treće su najbrojnije i na sjeveru i dobrom dijelu juga, gdje je se ljudi raduju i okupljaju radi susreta", naveo je predsjednik.

"Ako u jednoj ruci drže vino, teško druga može bit na okidaču. Ovo je jedna od tih, uz nekoliko uz sjevernoj Hrvatskoj, zato rado dolazim", dodao je.

Milanović je istaknuo i kako se raduje napretku Kastva, turizma i ponude te vinarstva toga kraja.

Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je da se Bela nedeja vratila na oblik kakav je bio prije pandemije. Prema riječima vinara, ovogodišnja berba je odlična po količini i kvaliteti vina, te će ostati za pamćenje. Na ovom sajmu se mogu sresti poznanici i prijatelji, važno je druženje i jačanje zajednice, naveo je.

Nakon pozdravnih govora, u pratnji drugih uzvanika su obišli sajam.

Bela nedeja je tradicionalni trodnevni sajam u Kastvu. Slavi se u čast mladog vina i početka jeseni, a spominje se se već u Zakonu Grada Kastva iz 1400.

Vinari Kastavštine nude ovdašnje mlado bijelo vino belicu. Priređen je sajam vina s ponudom vinara s Kvarnera i iz drugih dijelova Hrvatske, bogata je gastronomska ponuda, na više lokacija se svira, a po cijelom gradu su štandovi s ponudom suhomesnatih proizvoda, prerađevina voća i povrća, meda, obrtničkih proizvoda za domaćinstvo i tekstilnih proizvoda.

Trodnevna fešta otvorena je u subotu, a završava u ponedjeljak.