tradicija ili izrabljivanje

[ANKETA] Što vi mislite: Treba li ukinuti dežurstva učenika u školama?

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 17.12.2019 14:43
  • Objavljeno 17.12.2019 u 14:43
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Osnovna škola Nedelišće u Međimurskoj županiji po nalogu prosvjetne inspekcije ukinula je dežurstva učenika na ulazu u školu nakon anonimne prijave da se djecu izrabljuje gotovo kao robove, da su izložena teškom fizičkom radu u kuhinji i opasnostima kod dežuranja 'na porti'

Inspekcija je donijela odluku pozivajući se na odredbu koja govori o tome da je dijete u školi dužno biti na nastavi i na odredbu iz pravilnika koja kaže da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje. Iz toga se posredno može izvući zaključak da, ako se dijete nalazi na ulaznim vratima škole, može se potencijalno dogoditi opasnost ako netko nasrne na njega, kako je objasnio ravnatelj škole Ivica Paić.

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola, gdje su dočekivali roditelje koji dolaze na razgovor s učiteljima, čuvali garderobne ormariće, a u nekim školama dežurni su pomagali u kuhinji i postavljali tanjure na stolove. Stoga ravnatelj smatra kako je dežuranje na ulazu dio tradicije te da je imalo svoju pedagošku i svaku drugu svrhu.

U Uredu pravobraniteljice za djecu smatraju pak kako dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskoga utemeljenja te da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika.

'Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatramo neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece. Na taj način djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za 'čuvanje' škole, što mora biti na odraslima', objasnili su.

Tim povodom pitamo vas treba li ukinuti dežurstva učenika na ulazu u školama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!