lokalni izbori 2021.

Istraživanje otkrilo što Zagrepčane najviši muči, što misle o novom stadionu, ali i podatak o tome čiji su glasači najmanje osjetljivi na korupciju

14.04.2021 u 17:22

Bionic
Reading

Nakon dvadesetogodišnje vladavine Milana Bandića građani žele novu viziju grada i transparentno upravljanja javnim sredstvima - ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore

Sanacija potresom uništene infrastrukture najveći je izazov buduće gradske uprave oko čega se slažu glasači svih dijelova grada, neovisno o stupnju oštećenja tijekom potresa (71,5%), javlja N1.

Slijedi sanacija odlagališta otpada Jakuševac (64%), za koju su logično znatno više zainteresirani stanovnici južnog dijela grada. 35% smatra da je izgradnja sveučilišne bolnice jedan od prioriteta, a 33,2% da se treba investirati u nove vrtiće i škole. 18,6% građana iz svih dijelova grada smatra da se mora donijeti novi, transparentan GUP.

Izgradnja novog mosta na Savi (15%) bitnija je stanovnicima Novog Zagreba, dok je rješenje stadiona u Maksimiru važno za 13,3% glasača, a najviše stanovnicima Centra i Maksimira.

Ovo istraživanje pokazuje kako su najveće prepreke razvoju grada: korupcija u lokalnoj upravi (50,2%), netransparentno raspolaganje proračunom (16,8%), nesposobnost javne uprave (10,1%), zanemarivanje javnih interesa (9,8%) i zapošljavanje preko veze (8,9%).

Na korupciju i zapošljavanje preko veze najmanje su osjetljivi glasači Davora Filipovića (31,7%) i Jelene Pavičić Vukičević (40,9%). Glasači ostalih kandidata i stranaka prepreke u funkcioniranju javne uprave doživljavaju slično.

Tomislav Tomašević je kandidat koji će imati najmanje tolerancije prema korupciji (47%), a Jelena Pavičić Vukičević najmanje (5,8%). Ipak, po mišljenju birača, protiv korupcije bi se najučinkovitije borio – kandidat/inja za koju će glasati. Postoci su gotovo identični trenutnom trendu u borbi za gradonačelničku funkciju. Nalaz ukazuje da je odgovornost na svim političkim akterima da doprinesu izgradnji transparentnog sustav upravljanja gradskim službama, proračunom i urbanističkim planiranjem.

Obećanja u koja građani (ne)vjeruju

Tijekom godina kandidati za gradonačelnika obećavali su mnogo, no birači najmanje vjeruju izgradnji metroa (12,9%) i tunela kroz Medvednicu (14%). U aktualno obećanje – izgradnju tvornice cjepiva – povjerenje ima 22,7%. Najveće povjerenje birača da će se obećanja i provesti imaju teme od javnog interesa – zatvaranje Odlagališta otpada Jakuševac (45,4%), izgradnja spalionice otpada (37,3%) i tramvajske pruge do zračne luke (34%).

Najviše povjerenja u sva obećanja imaju glasači Davora Filipovića, a najmanje Tomislava Tomaševića i Vesne Škare Ožbolt.

Općenito, glasači vjeruju obećanjima kandidata za kojeg će glasati, a znatno manje ostalih. Ista je situacija i s povjerenjem u promjene u gradu. Tomislavu Tomaševiću najviše se vjeruje da razumije potrebe građana, da će se zalagati za GUP na korist svih građana i da će obnoviti grad nakon potresa na transparentan način. Davoru Filipoviću glasači također vjeruju da će se zalagati za GUP na korist svih građana, ali i pokrenuti gospodarski razvoj grada. Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Škoro, Joško Klisović i Jelena Pavičić Vukučević najbolji su na izjavi – razumije potrebe građana.

Dinamov stadion

Zanimljivi su stavovi birača oko Dinamovog stadiona, koji se često spominje u predizbornim obećanjima. Čak 43,2% smatra da nije trenutak za obnovu stadiona, moguće zbog krize i važnijih prioriteta koji izravno utječu na veći broj građana. Od onih koji su za obnovu, najveći postotak smatra da se treba srušiti postojeći stadion i izgraditi novi na istome mjestu (29,3%). Za novu lokaciju stadiona samo je 11,1% birača. Najveći značaj stadionu, moguće jer na njemu nastupa i „nacionalna vrsta“, daju glasači Davora Filipovića i Miroslava Škore.

Nasljeđe i spomenik Milanu Bandiću

Nasljeđe gradonačelnika Milana Bandića očekivano dijeli glasače. 29,8% misli da je zaslužio ulicu, no ne i spomenik, 8,5% da zaslužuje spomenik jer je trajno zadužio grad, 6,1% spomenikom bi nagradilo dugovječnost, a 5,7% veliku ulogu u političkom životu Hrvatske općenito. S druge strane, 31,2% zbog afera ne želi odati bivšem gradonačelniku nikakvu počast, a 9,1% jer je grad u lošijem stanju nego prije mandata.

Glasači HDZ-a najpozitivniji su prema vladavini bivšeg gradonačelnika, a Možemo najkritičniji.

Prema mišljenju građana, Milan Bandić za sobom ostavlja obnovljeni Bundek (11%), Advent (7,7%), vrtiće i škole (7,5%), fontane (7,1%), a od konkretnih poteza uprave i: besplatne udžbenike (5,8%), financiranje majki odgajateljica (3,1%). Milan Bandić doživljava se kao socijalno osjetljiv, dobročinitelj, koji je znatno doprinio razvoju rubnih dijelova grada.

Uz svaku vladavinu dolazi i nužno „ali“ pa je negativno naslijeđe bivšeg gradonačelnika za mnoge neodvojivo od razvoja i izgradnje grada: korupcija na svim razinama (18%), niz afera i sumnji u kriminalne radnje (11,5%), „uhljebljivanje“ (8,9%), skupa žičara (8,5%), fontane (6,6%). Način upravljanja gradom također izaziva prijepore, najveći problemu su samovolja (5,3%), pogodovanje „kumovima“ (4,%), okruženost kontroverznim osobama (4%) i lažna obećanja (2,1%).