PITAMO VAS

[ANKETA] Korona je svuda oko nas, no prijeti i sezonska gripa. Hoćete li se cijepiti protiv nje?

28.09.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Dok svakodnevno pratimo broj oboljelih od koronavirusa, stručnjaci nas sve više upozoravaju da ne bismo trebali zanemariti ni sezonsku gripu, protiv koje se možemo cijepiti. Stoga smo odlučili provjeriti raspoloženje naših čitatelja prema cijepljenju protiv gripe

Zbog epidemije koronavirusa cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije nego obično, polovicom listopada. Ukupno je naručeno 590.000 doza cjepiva, što je za 190 tisuća više nego prošle godine.

Kako smo prije neki dan izvijestili, prošlog tjedna je u Hrvatsku stigao mali broj doza cjepiva koje su odmah razgrabljene, a nakon što se ono distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada. Građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika, kaže Branko Kolarić, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Prioritetne skupine za cijepljenje protiv gripe su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.

  • +2
Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Ovome u prilog idu podaci iz zemalja južne hemisfere, poput Australije, Argentine, Čilea, Novog Zelanda i Južnoafričke Republike. U njima je zima pri kraju, a bilježe rekordno niske brojke oboljelih od sezonske gripe.

Primjerice, od 159 uzoraka na Novom Zelandu nije zabilježen nijedan slučaj gripe. Stručnjaci vjeruju da su izolacija i smanjen opseg kretanja u ovim zemljama također pridonijeli manjem širenju gripe.

Kako kod nas još uvijek nije planiran novi lockdown, a ljudi se zasad slobodno kreću, predostrožnost je ipak preporučljiva. Hoćete li se cijepiti? Izjasnite se u našoj anketi.